понеделник, март 12, 2007

Краят

В днешно време астрономите са сравнително сигурни, че Вселената се е родила преди около 15 милиарда години от Големия взрив. От тогава насам тя непрестанно се разширява и разстяга самото пространство. Но дали някога ще умре? И как?

Има три възможни сценария за съдбата на Вселената. Ако разширяването продължи завинаги, тогава тя е обречена на Голямото замръзване, като постепенно изпълненото с мъртви звезди и черни дупки студено пространство ще опустява все повече. Ако разстягането спре и започне обратния процес на свиване, тогава тя ще се смали дотолкова, че галактиките ще се сблъскат в т. нар. Голям срив и кулминацията ще е черна дупка, невиждана в историята на Вселената. Има и едно по-мирно бъдеще. Според последния сценарий, Вселената постепенно ще забави разширението си и накрая ще се установи прецизен баланс. Космическата катастрофа ще се избегне и всичко ще е спасено, поне за известно време. В крайна сметка отново ще се случи Голямото замръзване, но след много повече време.

В най-общи линии съдбата на Вселената е в битката между гравитацията и разширението. Астрономите се опитват да изчислят големините на тези сили. Количеството гравитация, с което Вселената може да се противопостави на господстващото в момента разширение зависи от това колко материя има в пространството. Всяко тяло с маса има своя гравитация. Колкото е по-голямо това тяло, толкова е по-силна гравитацията. За да разберем каква е силата на привличането във Вселената, ние трябва да я претеглим, за да узнаем плътността й.

В астрономията плътността на Вселената се отбелязва със символа омега Ω — последната буква от гръцката азбука — "краят". Точното количество материя, необходимо да се спре плавно разширението, е известно като критична плътност (Ω=1). Ако Ω е равно на 1, тогава краят на Вселената ще е бавен и спокоен. Ако е по-малко от 1, тогава тя бързо ще достигне Голямото замръзване. По-голямо от 1 — тотален срив на всичко. Скорошни резултати показват, че Ω е поне 0.3, в което число е включена и мистериозната тъмна материя, която се спотайва невидима за нас и очаква своето развенчаване.

Освен всичко друго, оказва се трудно и да се сметне точният темп на разширение в момента. Наскоро са направили откритие, че то се ускорява под въздействието на непозната сила, наречена тъмна енергия. Докато не успеем да разбулим тези два тъмни въпроса, съдбата на Вселената ще е несигурна.

Въпреки че краят на Вселената изглежда доста мрачен, това не ни е основния проблем. След около 4 милиарда години Слънцето ни ще се уголеми дотолкова, че да погълне орбитата на Земята. По същото време най-близката ни съседна галактика Андромеда ще започне да се сблъсква с Млечния път. Животът на Земята ще трябва просто да избяга в пространството, ако ще оцелява.

(превод от ВВС)

8 коментара:

  1. Анонимен5/10/07 11:29

    Приемам, че вселената се разширява, но мисля, че пространството-не.
    Нека допуснем, че пространсвото също се разширява и за нагледност - с мм на метър. Нащата галактика и слънчевата система включително, също участвуват в този процес. И при нас метърът се увеличава с мм. Ако има такова 'разпъване', ние не можем да го констатираме. Нашата мярка се увеличава заедно с измерваните разстояния. Освен това, червеното отместване много добре илюстрира отдалечаването на далечните космически обекти в пространството от нас и не е необходимо то да се разширява. Това, че галактиките се отдалечават една от друга, само потвърждава хипотезата за начален взрив, на която съм привърженик, но не мисля, че се обосновава добре..

    ОтговорИзтриване
  2. http://ireality.hit.bg/sf/asimov/multivac/question.htm

    Азимов е описал бъдещето на вселената и на човечеството с много любов :)

    ОтговорИзтриване
  3. Силвия, благодаря за разказа :)
    Страхотен е!

    ОтговорИзтриване
  4. По-добре късно отколкото никога!
    Ентропията важи само за крайни обекти, а Вселената е безкрайна.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен10/2/09 18:52

    Добре, учените от нашето време разгледаха теорийте за съществуването на тъмна материя (черни дупки и др.) и тъмна енергия (вакуум). Установили са и това, че разтоянието между галактиките се увеличава. Т.е. имаме така да се каже разширение. Установили са и това, че по-далечните нам галактики се отдалечават от нашата по-бързо от колкото по-близките. Доказват също така, че преди около 5 млрд. години тъмната енергия (вакуума и отблъскването) е победила тъмната материя (гравитацията) и е започнало все по-бързо и по-бързо нейното разщиряване. Общо взето така твърдят най-известните астрономи от нашето време. Но един въпрос имам, на който не намирам отговор никъде. Защо например преди тези 5 млрд. години да не е започнало нейното приближаване или свиване. Оказа се, че учените не могат да посочат точката на големия взрив. Оказа се, че поради наличието на тъмна материя, и способноста й да отклонява посоката на светлината, не може с точност да се определи местоположението на небесните обекти.
    Ако имаме черна дупка и приближаваща към нея планета знаем, че по-близката повърхност на планетата ще бъде всмукана с по-голяма скорост и ще се получи нещо като фуния. Ами ако имаме сила привличаща галактиките към себе си следователно по-близките галактики ще се приближават по-бързо от по-отдалечените. Ние не знаем къде е бил големият взрив. Мисля, че правим старата грешка да даваме изводи от позицията на център на вселената. Та знаем ли ние в действителност дали галактиките са разпредерени така както ги виждаме и дали са там от където идва тяхната светлина?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен12/3/10 00:07

    vselenata e beskrayna ni ima nacolo ni kray kryat na vselenata e ce vsicko svetesto v neye ste ugasne i ste se previrne v nay malkata castiza dori i castizata ste iscezne do nistoto

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен6/11/10 17:59

    vselenata e ...edno neino vdihanie e razshirenie i edno neino izdishvane e svivane taka che tia e vechna i nepromenliva ,ploska po edinia nachin i kragla po rugia tova e edin cikal ot miliad godini .nie sme vav vtoria ploskia t.e razchirenie.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен7/6/11 22:18

    Учените да си ядат ушите . Тези знания са далеч от достъпното за човека . Нека ние да се развиваме , осъвършенстваме , учим и да откриваме нови неща . В крайна сметка нашата мисия е да опознаем непознатото а не да му се чудим . Засега е това което те са открили и разбрали ... проста логика - Имаме вселена , имаме първичен взрив и бъдеще в три вероятни посоки . Щом друго не е написано значи не е открито.

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате