събота, март 17, 2007

MACHO обекти

Част от невидимата тъмна материя, която липсва във Вселената, може да са масивни тъмни тела като планети, черни дупки, астероиди или провалили се звезди (кафяви джуджета). Всичките тези не излъчват собствена светлина и затова не могат да бъдат видяни от големи разстояния. Тези тежка категория кандидати са известни под общото име MACHO (Massive Compact Halo Objects), защото са големи тела, които живеят предимно в халото на галактиките (нещо като крайни предградия по периферията на галактиката).

Друга възможност е да съществуват тъмни галактики — мини галактики, които витаят незабелязани из междугалактическото пространство. С размери около хиляда пъти по-малки от Млечния път, светлината от тези галактики ще е прекалено слаба, за да се видят от Земята. Вместо да се състоят от милиарди звезди като нашата галактика, те са съставени от кафяви и черни джуджета.

Както при всички видове тъмна материя, тъмните галактики и МАСНО обектите трудно се откриват, защото са невидими. Изненадващо решение идва от удивителното влияние, което гравитацията оказва на тъканта на пространството — всичко с маса има гравитационно поле и изкривява пространството (според Общата теория на относителността на Айнщайн). Когато много масивен обект (като МАСНО) мине пред далечна звезда, гравитацията му огъва пространството и звездата изглежда все едно се премества и уголемява. Този феномен позволява да се претегли невидимия обект.

Няма съмнение, че МАСНО обектите са отговорни за част от тъмната материя във Вселената, но не и за всичката такава материя. Това е така, защото при Големия взрив са се образували определен брой атоми и има лимит на обикновената материя, която може да съществува. Смята се, че МАСНО обектите са едва до 20% от цялата тъмна материя, необходима да държи галактиките цели. За останалото е нужно да потърсим необикновена материя, като WIMP частиците и неутриното.

(превод от ВВС)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате