събота, март 24, 2007

Черни дупки и Вселена в светлината на Теорията на относителността

С новите познания, които имаме от разглеждането на Специалната и Общата теория на относителността сега можем да се върнем на въпросите за Вселената.

Черните дупки

Немският астроном Шварцшилд придал математическа точност на изкривяването, извършил изчисления и предсказал, че ако отношението между масата и радиуса на сферично тяло е над критична стойност, тогава изкривяването на пространството е толкова голямо, че нищо, което се приближи прекалено много, не може да го напусне. Това е черна дупка, а границата е наречена хоризонт на събитията. Ако човек се доближи на 10 cm от хоризонта на събитията и остане там 1 година, времето ще тече толкова бавно, че когато се той върне на Земята тук ще са минали около 10 000 години.

Вселената

Ако Теорията на относителността се приложи за цялата Вселена ще получим, че тя не е статична, а се променя. Айнщайн въвел космологична константа, с която преработил уравненията и "направил" Вселената неизменна. Хъбъл доказал, че фактически Вселената се разширява, което значи, че ОТО е била вярна преди корекцията. Ако галактиките наистина се раздалечават една от друга, то можем да върнем мислено времето назад и да стигнем до извода, че всичко е започнало от една точка. Но идеята не е, че тази точка е избухнала и се разширява в пространството, а че самото пространство (и време) не са съществували преди Големия взрив и след взрива то започва да се разгръща като океан заедно с всичката материя и енергия вътре в него.

2 коментара:

  1. Анонимен23/7/08 17:13

    Здравей :)

    Благодаря, че си подредил толкова интересни неща на едно място :)

    Погледни тази програмка http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page ползвам я от няколко месеца и я намирам много полезна за систематизиране на различни знания и дейности. Надявам се да ти се стори полезна :)

    Християн

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен6/11/10 18:06

    hi, vreme i prostranstvo ne sashtestvuva kato poniatie ,nie go vazpriemame taka ,vremeto i prostranstvoto sa neizmenni..zashto pisha taka ostaviam na vas da komentirate.

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате