петък, март 09, 2007

Антиматерията

Само секунда след раждането на Вселената тя била наводнена от частици и през следващите 300 милиона години звездите и галактиките започнали да се оформят във вида, познат ни днес. Но има един голям проблем! Не би трябвало да ни има. Хората, планетите, звездите, галактиките — всичко това би трябвало да е нереален сън. На теория нищо не трябва да съществува.

Според физиката, Големият взрив трябва да е създал по равни количества материя и антиматерия. Антиматерията е "огледалният образ" на материята — има същата маса, но противоположен заряд. Заради различията си, когато тези първични врагове се срещнат, те се унищожават напълно, от което се получава ослепителна светлина. Още в самото начало би следвало материята и антиматерията да са се анихилирали и да не са оставили нищо друго, освен хало от остатъчна светлина.

Ние никога не сме намирали достатъчно големи количества антиматерия във Вселената. Не е изключено да има антизвезди и антигалактики изградени изцяло от антиматерия, но които са стабилни, защото никога не са влизали в контакт с материята. Всъщност ако някога открием извънземни преди да се срещнем ще трябва да проверим дали не са от антиматерия, иначе ще стане лошо и за нас, и за тях.

Изглежда очевидно, че във Вселената има повече материя, отколкото антиматерия. Материя има навсякъде около нас, но антиматерия почти не сме виждали. Как се е получил този дисбаланс, след като и двата вида частици са били по равно? Никой не знае със сигурност. Физиците, специалисти по елементарните частици смятат, че излишъкът от материя е останал, защото античастиците не са съвсем точно противоположни на нормалните частици. За пръв път това откритие е било направено през 60-те години на ХХ век от Джеймс Кронин и Вал Фич, които спечелили Нобелова награда за работата им по т. нар. елементарни частици каони.

Физиците мислят, че каоните имат по-дълъг живот от антикаоните, но все още не са сигурни дали това е достатъчна причина материята да тържествува. За да изследват тези загадки физиците създават антиматерия като сблъскват частици в огромни лаборатории, наречени ускорители на частици. Те могат да пресъздадат състоянието на ранната Вселена и като изследват тези древни битки се надяват да разбулят мистерията на нашето оцеляване.

(превод от ВВС)

7 коментара:

  1. Анонимен9/9/08 16:14

    Като става дума за антиметерия искам да запитам.....антикварките антиматерия ли са и ако са как е възможно съществуването на частици като мезоните.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/8/09 18:44

    Големият взрив надали е наподобявал взрив в материална среда. В центъра е било тяло с огромна маса (напомнящо за черните дупки), тога този взрив може да напомня на зараждането на черна дупка (ест. знаем, че и черните дупки умират, но до сега не е наблюдавано такова събитие). Възможно е взрива да е бил с насочено движение в 2 или повече посоки. Като в различните посоки са се разпространявала материя и антиматерия (с тънка граница между тях). Дори може да се предположи, че Големият Взрив е дал началото, не на 1, а на повече вселени. За това е възможно да има вселена изградена изцяло от антиматерия.
    Друго мое предположение: частиците на антиматерията имат противоположен спин. Вече знаем, че времето не е константа, а променлива величина, тогава в един свят от антиматерия има вероятност времето да тече по различен начин, от времето в материалния свят. А преминаването от един ход на времето в друг ми звучи малко страшничко.
    ПП: Надявам се, ако някой знае, че греша 110% да ме поправи.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/11/09 15:29

    Моето мнение е ,че никога е нямало такъв голям взрив. И доколкото разбрах когато материя и антиматерия се срещнат се получава огромен взрив. След като вие твърдите че има вселени изцяло от антиматерия те нали все някъде трябва да се срещнат с други вселени които са от материя догава защо все още не са гръмнали. то по тая откачена логика тия взривове не трябва да спират

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/4/10 14:12

    Може би и взривовете съществуват, но са прекалено далече от нас и ние няма как да ги видим.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/6/10 22:16

    Оле боже... Между вселените какво има ? Космос ! А космосът какво е ? Вакуум ... А във вакуум няма нищо, следователно няма и материя. Така, че е напълно вероятно съществуването на антиматериални галактики, които са изолирани от самия космос... Ако се пусне антиматерия в космоса на няколко километра от земята то ще се носи свободно ... стига да не се докопа до материя.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/11/10 15:48

    Аз мисля,че последният коментар е верен.Според мен в началото е имало 2 или повече галактики от материя и антиматерия,които са се зблъскали и от колосалното количество енергия,по някъкъв начин се е създала отново материя

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/11/10 20:53

    popravka ne galaktiki a vseleni-kam gorniat mi komentar

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате