сряда, март 07, 2007

Теория на инфлацията

В началото е нямало нищо — нито галактики, нито звезди, нито планети, нито живот. Въобще не е имало материя — дори миниатюрните частици не са съществували. Как така нещо толкова огромно и сложно като Вселената се е образувало от нищото?

Отговорът се крие в съюза между науката за много малките неща (квантовата теория) и много големите неща (космологията). Удивителното е, че според квантовата теория енергийни мехурчета могат да се появяват временно от нищото! По правило тези мехурчета се пукат веднага щом се образуват. За да оцелее, то трябва да се разшири много интензивно. Само тогава едно такова мехурче може да се превърне във Вселената, която се опитваме да разберем. Теорията на инфлацията е най-добрата до ден днешен, която по някакъв начин може да обясни как това се е случило. Става дума за кратък период на изключително бързо разширяване, при което Вселената е нарастнала около 1060 пъти. Тя се разширила от размер, по-малък от този на протон, до размер на грейпфрут, и то за частица от секундата. Това дало старт на Големия взрив и на сътворението на всичко.

Тази теория ни дава и много вълнуващи предположения — включително възможността инфлацията да е протичащ процес, а не само уникално събитие, създало нашата Вселена. Някъде другаде в нашата Вселена подобни мехурчета от чиста енергия може би се материализират и дават началото на нови такива, а и нашата собствена може би е такова мехурче в друга вселена. Може да сме част от много мултивселени, в една еволюция без начало и край.

------

Теорията на инфлацията е измислена от Алан Гът, Андрей Линде, Пол Стайнхарт и Анди Албрехт и тя дава обяснения на въпроси там, където теорията на Големия взрив не успява. Освен това обаче повдига нови въпроси, на които тепърва трябва да търсим отговори.

(превод от ВВС)

3 коментара:

  1. Блогът бързо започва да става все по-интересен и добива индивидуален облик, което е много приятно.
    Дано намери популярност и разпространие - наистина заслужава.
    Всички теми са много интересни и хубаво написани, много се радвам.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за отзива!
    Надявам се да нямам много грешки в терминологията, понеже малко или много за пръв път се сблъсквам с нея.
    Всякакви корекции са добре дошли :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен8/9/07 17:04

    Лично за мен темата е много интересна и вълнуваща-бих се радвала да има повече материал по нея.

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате