понеделник, март 05, 2007

Големият взрив

Теорията за Големия взрив ни обяснява как Вселената се е образувала и как тя еволюира. В основата си това е теория, създадена да даде отговор на два факта, които със сигурност знаем – Вселената постепенно се разширява и охлажда. През 20-те години на миналия век Едуин Хъбъл открил, че галактиките, далеч от Млечния път, се отдалечават от нас. Всъщност, колкото по-далеч са от нас, толкова по-бързо се отдръпват. И така той заключил, че цялата Вселена сигурно се разширява. Ако проследим нещата назад излиза, че в някакъв етап от миналото тя е била съсредоточена в една точка.

Освен това знаем, че Вселената сега е по-студена отколкото е била в миналото. През 60-те години на миналия век Арно Пенсиас и Робърт Уилсън засякли сиянието, останало от Големия взрив, известно като космическо микровълново фоново лъчение. Това показва, че някога Вселената е била много горещо и негостоприемно място. Тези две открития довели астрономите до заключението, че Вселената води началото си от безкрайно компактна огнена топка.

Големият взрив обяснява как тази огнена топка се е разширила и от нея са произлезли всички звезди и планети около нас. Заради името си много хора го смятат за някаква мощна експлозия, която е станала в определено място в пространството, но това е погрешно, защото Вселената не се е появила от една централна точка. По време на Големия взрив самото пространство е било създадено, а после разтегнато.

(превод от ВВС)

15 коментара:

  1. На добър час!
    Надявам се да доставя удоволствие и на автора, не само на читателите :).

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!
    Удоволствие ми доставя, дори повече отколкото предполагах :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/6/08 13:12

    много интересна теория, обаче нещо в нея куца и то доста, казва се че
    " Вселената води началото си от безкрайно компактна огнена топка."

    въпросът е къде е съществувала тази огнена топка и какво има около нея, понеже се казва че пространството се създава по време на Големия взрив.

    Освен това тази огнена топка, предполагам материална огнена топка, за да съществува на нея и трябва някакво пространство, а пък то нали още го няма, то се създава по време на Големия взрив.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/9/08 22:44

    Пространството не може да бъде създавано-то винаги е съществувало.Както и времето. Интересното е как енергията се материализира.

    ОтговорИзтриване
  5. Трудно е човек да си представи как така пространство и време не е имало преди Големия взрив. И на мен ми е трудно. Само че това е единствената теория, която успява да обясни (отчасти) Вселената, която виждат очите ни.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен11/9/08 00:57

    А времето и пространството - не са ли измислени от нас хората?Търсим логика във всичко, но създаването на света може да е било по доста нелогичен за нас начин...И аз не мога да си представя,че някога всичко е било едно голямо НИЩО като само по себе си и нищото е НЕЩО.

    ОтговорИзтриване
  7. Така е - търсим логика, за да си обясним вселената. Може да са ни малко знанията, може да са грешни, но това не значи да се откажем, нали?

    Теорията за Големия взрив се е доказала като най-близката до наблюденията ни. Ние виждаме как галактиките се раздалечават, виждаме как вселената се разширява, знаем някои основни свойства на светлината и материята... На базата на тези наши познания е създадена теорията, и после се търсят доказателства. Не всичко съвпада, но просто такъв ни е научния метод.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен9/10/08 11:01

    zdr az sum meto i sam pata4e bb za sa

    ОтговорИзтриване
  9. Сега в началото на 21 век, на фона на съвременните научни постижения, Теорията за Големият взрив е само примитивно обяснение за едно от наблюдаваните състояния на част от Вселената. Ако галактиките в наблюдаемия участък на Вселената - Метагалактиката - се раздалечават това означава, че някъде другаде,засега извън обсега на нашето наблюдение, те се сближават. Вселената е беюкрайна както във времето така и в пространството. Това изключва всяка теория поставяща начало на Вселената. Доколкото т.н. Теория за пулсиращата Вселена също се опитва да постави граници на Вселената, то тя също е невярна. Имайки предвид едно от основните свойства на материята аз предлагам като най-вярна своята Теория за вълнуващата се Вселена. Като най-актуална задача на тази теория виждам изчисляването на периода или ако щете честотата с която се вълнува Вселената. Като изходна база може да послужи както Доплеровия ефект, така и доказаната от теорията на относителноста крайна скорост на светлината. Чувал съм също че има естествени космически обекти които се приближават един към друг или към нас.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен21/10/08 01:58

    Аз си мисля, че Вселената първоначално е била една мисъл, ум.Много малка, нематериална, макар, че не мога да си представя как изглежда нещо нематериално.И Постепенно се материализира.Нали се твърди, че мислите след време се материализират.Как мислите вие?Много съм боса в космическите работи, теории и т.н.Но една нощ мислейки над това за какво сме създадени и как, стигнах до ей такъв извод.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен10/11/08 10:59

    Вселената е вечна и безгранична, както във времето така и в пространството! Това е безкрайната материя - безкрайно променяща се и неизчерпаема. Високоорганизираната материя създава нов продукт - съзнанието, мисълта. Няма как продукта на материята да бъде неин създател.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен11/11/08 00:31

    Misulta,suznanieto sa nematerialni.V na4aloto nali ne e imalo ni6to-materialno,kakto i nematerialnoto-makar 4e ne znam kak izglejda edno golqmo ni6to.Ne moga da obqsnq nau4no,tova koeto mislq i ne nau4no ne moga su6to.Nadqvam se,4e xorata,koito se zanimavat s tova,mogat da oburnat vnimanie na tova dori i za nqkolko minuti...Dali nqma da namerqt nqkakva istina v tova.A dali misulta e produkt na materiqta ili obratnoto?

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен20/11/08 18:13

    A dali misulta e produkt na materiqta ili obratnoto?
    Вероятно без да искате тук сте задали основния въпрос на философията. В зависимост от това как едно учение оитговаря на този въпрос, то е идеалистическо, когато поставя съзнанието ипреди материята и материалистическо, когато твърди, че съзнанието е продукт на материята.
    Цялата съвременна наука по своята същност е материалистическа. А съзнанието е просто свойство на високоорганизираната материя.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен15/2/10 17:02

    Как така съзнанието ще е свойство на материята? Това е нонсенс. Може ли разместването на предмети (били те и атоми) да поражда твърдения, в които на всичко отгоре да вярва или да се съмнява.!? Думата 'високоорганизирана' явно е много впечатляваща, но зад нея не се крие нищо друго, освен 'вискоорганизирано' разместване на предмети.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен3/6/10 23:07

    spored men nishtoto vsushtnost e 4ast ot neshto po golqmo koeto nie vse oshte ne sme izu4ili edno prosto ponqtie prazen rezervoar.v rezervoara nqma nishto no tova nishto e zaobikoleno ot plastmasa taka 4e nishtoto moje da e vutre v neshto po golqmo :)

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате