понеделник, септември 24, 2007

Бозонът на Хигс*

Бозонът на Хигс — фундаменталната частица, предсказана от теоретика Питър Хигс — може да е отговора на въпроса защо частиците имат маса. За да обясним връзката, трябва да осъзнаем важен факт за природата: вакуумът далеч не е празен! Всъщност той е пълен с т.нар. виртуални частици и силови полета. Произходът на масата изглежда е свързан с този феномен.

В теорията на относителността на Айнщайн има съществена разлика между частиците с маса и тези без маса: Всички частици без маса трябва да се движат със скоростта на светлината, докато масивните частици никога не могат да достигнат тази скорост. Но как са се появили частиците с маса? Хигс предположил, че вакуумът съдържа вездесъщо поле, което може да забавя някои (иначе безмасови) елементарни частици — подобно на куршум, движещ се в съд с гъста течност. Такива частици биха се държали като масивни частици и не биха могли да достигнат скоростта на светлината. Други частици (например фотоните на светлината) имат имунитет към това поле, не се забавят и следователно нямат маса.

Въпреки че полето на Хигс не може да се измери директно, ускорителите могат да го възбуждат и да разкриват т.нар. бозони на Хигс, които да видим. Досега експериментите с най-мощните ускорители на земята не са засекли бозони на Хигс, но косвени доказателства сочат, че физиците са изправени пред зашеметяващо откритие.

________
* Превод от електронното списание за физика на елементарните частици symmetry. Автор: Howard E. Haber, University of California, Santa Cruz
Изображение: CERN

3 коментара:

  1. Това разбиране , че вакуумът не е празен е вярно, но свойството маса на някои частици е качество на определена "конфигурация" на силите които ги изграждат и съответства на определена степен на взаймодействие, а не резултат от забавяне на иначе безмасови частици.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/8/10 09:30

    че вакуумът не е празен е вярно, но свойството маса на някои частици е качество на определена "конфигурация" на силите които ги изграждат и съответства на определена степен на взаймодействие, а не резултат от забавяне на иначе безмасови частици.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен20/8/10 09:30

    billig ugg stiefel не резултат от забавяне на иначе безмасови частици.
    20/8/10 09:30

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате