сряда, септември 05, 2007

По-добри телескопи

Космическият телескоп "Хъбъл" е един от най-добрите телескопи в света, но вече може би има сериозна конкуренция от страна на наземните му "колеги". Екип от астрономи обявиха, че с нова система, наречена "Lucky Imaging", са успяли да направят два пъти по-детайлни снимки от "Хъбъл".

Крейг Маккей от Кеймбридж казва, че тези нови снимки са най-добрите, правени някога със земен или космически телескоп. Поради атмосферата на Земята звездите не само изглеждат сякаш трептят, но и самите снимки стават замъглени. Чувствителни телескопи могат да преодолеят замъгляването, но произвеждат прекалено много цифров шум. Космическите телескопи като "Хъбъл" работят извън атмосферата, което елиминира тези проблеми, но цената им е доста висока (само планираният за 2008 година ремонт ще струва 900 милиона долара).

Новата система на Маккей и колегите му прави по-остри изображения по следния начин: Снима се непрекъснато със скорост 20 кадъра в секунда и компютър подбира измежду десетките хиляди снимки, наслагва най-добрите една върху друга и елиминира случайния шум. Резултатът е по-детайлни изображения на цена около $100,000, което е много малка част от тази на "Хъбъл" (оценяван на повече от 5-6 милиарда долара... засега). Наблюденията са били извършени чрез 5-метров телескоп в обсерваторията Паломар в Калифорния, който по принцип произвежда 10 пъти по-слаби снимки от "Хъбъл".

Изображения на звездния куп М13 от обсерваторията Паломар и от "Хъбъл". Очевидно лявата снимка е по-детайлна и съперничи на скъпия космически телескоп. За сметка на това "Хъбъл" може да прави по-дълги експозиции и да "вижда" по-дълбоко в космоса.

Все пак "Хъбъл" си има своите предимства. За да работи не се изисква ясно небе, нито има ограничения в продължителността на експозициите, и може да прави по-добри снимки на дълбокия космос. Според Маккей, системата "Lucky Imaging" е най-добре да бъде използвана при големи телескопи, което да разшири възможностите при неуморното търсене на мистериозната тъмна материя.

________
Източник: Space.com
Изображение: Craig Mackay/NASA

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате