вторник, септември 25, 2007

3D Hubble Space Telescope

В понеделник Warner Bros. и IMAX обявиха, че ще снимат 3D-филм за телескопа ъбъл" в сътрудничество с NASA. Камерата ще полети на борда на космическата совалка през 2008 година, за да документира интересната история на телескопа.

"Зрителите ще бъдат хипнотизирани при пътешествието до най-далечните галактики във Вселената" — Шейна Дейл, зам. администратор на НАСА.

Първото излизане на 3D-камерата на IMAX се състоя през 2001 г. за заснемането на филма "Космическа станция", който може да бъде гледан в първото 3D-кино в България в Mall of Sofia.

Една от другите задачи на мисията STS-125 ще е инсталирането на два нови инструмента:
  • Cosmic Origins Spectrograph — най-чувствителния УВ-спектрограф, монтиран някога на "Хъбъл", който ще изследва структурата на Вселената в огромни мащаби;
  • Wide Field Camera 3 — нова камера, чувствителна в широк диапазон от дължини на вълните, която ще може да заснема в детайли планетите от Слънчевата система, звездите в близки галактики и да надзърне по-далеч от всякога в дълбините на Вселената.
Филмът за "Хъбъл" е планиран да излезе през 2010 година.

________
Източник: NASA
Снимка: HubbleSite Gallery

4 коментара:

  1. Анонимен25/9/07 21:45

    Здравейте, Филип! Казвам се Станислав Янков. Поздравления за страхотния блог. Чудесната работа, която сте свършили, изкушава да участвам с лаически предположения в коментарите. Често - извън темите на съответните постове (изчетох всички постове в блога и имам мнение по множество от разглежданите въпроси)! Надявам се, да не сте против!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Станислав! Разбира се, че нямам нищо против смислените коментари :) Надявам се покрай тях да научаваме още интересни неща, а такива има в изобилие. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/9/07 20:59

    Станислав Янков:
    Благодаря! И аз мисля, че дискусиите помагат за по-лесно намиране на някои отговори.
    Също, бих се радвал, ако постнете нещо в блога си и за конкурентите на суперструнната теория (по редица причини аз не съм особено впечатлен от последната). Например, за примковата квантова гравитация на Аштекар, Смолин, Ровели или пък за работите на Роджър Пенроуз (ако не греша, последният работеше над нещо, наречено "туистори". По-точен бих могъл да бъда в края на седмицата.).
    За мое голямо съжаление, не владея английски език и не бих успял да се сдобия с достатъчно подробности, дори ако срещна подходящи материали в Интернет.
    Успехи!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен4/7/11 03:53

    Изчетох всичко в блога ти и се надявам за нови постове.

    Ето нещо и от мен http://www.imax.com/hubble/

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате