сряда, септември 12, 2007

Гласувайте: 10-те най-странни неща във Вселената!

На страниците на сайта за космоса Space.com има анкета, в която читателите могат да избират най-странните неща във Вселената. Известно е, че чудатите обекти и феномени са много, при това с течение на времето се появяват още по-нови и още по-загадъчни такива, но ето предложенията на Space.com и възможност и тук да направим малка класация. Можете да избирате повече от един отговор.

*** Анкетата е в колонката в дясно ***

[Edit: Заглавията на десетте точки по-долу са връзки към по-подробни статии; 22.11.07]

1. Тъмна материя
Учените смятат, че тъмната материя съставлява по-голямата част от материята във Вселената. Тя не е била виждана или засичана със съвременните технологии. Според някои тя се състои от неутрино, според други — от черни дупки, а трети смятат, че въобще може да не съществува!



2. Екзопланети
До скоро единствените познати ни планети са били тези от Слънчевата система, но през последните 15 години астрономите откриха много т.нар. екзопланети, които обикалят около други звезди. Те варират от внушителни газови гиганти до малки скалисти светове, като повечето са негостоприемни, но в бъдеще се надяваме да открием поне една, която да прилича на Земята.

3. Гравитационни вълни
Общата теорията на относителността на Айнщайн предсказва съществуването на вълнови деформации в тъканта на пространство-времето, движещи се със скоростта на светлината и дължащи се на космически събития. За съжаление те са прекалено слаби, за да ги засечем, но мощни катастрофи като сливане на черни дупки би трябвало да създават достатъчно силни гравитационни вълни.


4. Галактически канибализъм
Съседката на Млечния път — Андромеда — в момента "яде" един от нейните сателити. В нея има останки и от предишни поглъщания на по-малки галактики. Това явление е известно като галактически канибализъм и не е рядко срещано. След около 3 милиарда години същата тази Андромеда ще се сблъска с нашата галактика и двете заедно ще образуват нова такава.

5. Неутрино
Това са елементарни частици без заряд и с почти нулева маса, които могат без усилие да преминат през километри от олово. Те се образуват в недрата на звездите и при експлозии на свръхнови, когато звездите умират. На Земята можем трудно да ги засичаме в специални детектори, разположени на километри под земя и вода.

6. Квазари
Квазарите са изключително ярки обекти, които светят със силата на стотици галактики. Те се намират на границите на познатата ни Вселена и според научните теории представляват гигантски черни дупки в сърцата на далечни галактики.


7. Енергия на вакуума
Според квантовата механика празнините в пространството не са абсолютно празни. Във всеки един кубически сантиметър от нищото се появяват т.нар. виртуални частици, които бързо анихилират и изчезват. Тази странност на квантовия свят създава антигравитационна сила, която отблъсква материята, но все още механизмите на действие са слабо познати.


8. Антиматерия
Частиците, съставляващи обикновената материя, имат противоположни "партньори", наречени античастици. При контакт на антиматерията с материята се освобождава огромно количество чиста енергия (по закона E = mc²). Има футуристични идеи за космически кораби, които ще се движат с точно такава енергия, получена при анихилация.


9. Мини черни дупки
Ако радикално новите теории, предполагащи съществуването на повече от 4 измерения и "брани" са вярни, то из Слънчевата система трябва да има хиляди микроскопични черни дупки, големи не повече от атомно ядро — първични остатъци от Големия взрив. Физиците се надяват да успеят да сътворят такива мини черни дупки в ускорителите от най-ново поколение.

10. Микровълново фоново лъчение
Това лъчение е остатък от Големия взрив, който се смята, че е дал началото на Вселената ни. Открито е през 1960-те години като радио шум, идващ от всяко едно направление. В последствие се оказва най-силното доказателство на теорията за Големия взрив. Според прецизни скорошни измервания температурата на това лъчение е -270°С.

________
Текст и изображения: Space.com

5 коментара:

  1. Анонимен6/1/09 13:06

    Първо - по отношение на грамотността в сайта:
    - не се прави разлика между "и " и "й " ;
    - не се прави разлика между формите за единствено и множествено число
    - и още много, но безплатно - толкова!
    Искам да споделя своето мнение по отношение на съдбата на Вселената.
    Определено смятам, че щом веществото във Вселената е измеримо, и ако то наистина има свойството да съхранява информация - на клетъчно ниво, то и формите му на проявление във времепространството ще са Крайни, т. е. смятам, че веществото, в един определен момент от своето развитие, ще постигне ЗНАНИЕТО за самото себе си!!! Може би това е Бог!!!???
    Мисля, че е важно да насочим вниманието си към един, мисля, основен проблем - за смисъла на човешкия живот, но не в контекста на историята и на философията - те отдавна са се изказали по този въпрос, а от гледна точка на СЛУЧВАЩОТО СЕ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА! ЯВНО Е , ЧЕ ЖИВОТЪТ НА ЗЕМЯТА Е КРАЕН ВЪВ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ, както са ограничени и възможностите да се спасим от самоунищожаване, тогава!!!??? КАКЪВ Е НЕГОВИЯТ СМИСЪЛ?! Но бих искал да видим в дълбочина този проблем, защото той има сложни морални и нравствени измерения!!! Ще се радвам да влязя в диалог с някого от Вас, уважаеми госпожи и господа!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/2/09 10:56

    КАКЪВ Е НЕГОВИЯТ СМИСЪЛ?! ..... - Колко хубав въпрос!!! Аз лично нямам точна идея, но съм почти сигурен, че "Билдерберг" имат такава!
    Поздрав Джумерко!

    ОтговорИзтриване
  3. Уважаеми господине,
    аз също споделям Вашите виждания!Аз също откривам Бог в материята, изграждаша нашата вселена.За мое голямо съжаление нямам дар слово за описване на нещата по такъв брилянтен начин като Вас,но искам да кажа че според мен материята и частиците са в основата на нашия разумен живот (а може би и на други планети при създали се подобни условия) и на природните закони - физични,химични (подредбата на елементите в строго определен ред),математическата реалност и неуспоримост и т.н.Мисля че точно материята носи разума който стои в основата на всичко.Според мен в началото-преди милярди години материята е била нестабилна,атомът се е саморазрушавал, а в последствие самоусъвършенствал, достигайки до едно равновесно състояние,което както всички знаем е в основата на това че ние а и всичко около нас съществуваме.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен29/5/10 23:19

    Догатките за вселената са много и никой не знае какво има отвъд това, което ние виждаме, но това не пречи да предполагаме. Може някой от Вас да е прав.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен6/11/10 17:18

    privet,niama nishto po prosto ot kosmasa i po slojno ot nego,dokato nee obesneno. moje da prozvuchi fantastichno,no az sam dostignal i izperementiral razpada na choveshkoto tialo do sastoianie na razgrajdane izparenie i prenos do tochka v kosmosa posredsvom vartiashtiat se kontimum ,i negovoto vrashtane obratno na planetata s skorost po goliama ot svetlinata za shest chasa zemni se izminavat 155 156 miliona km.prekrasen sait no ima mnogo neshta za dokazvane tema na uchenite.no e tolkova prosto i lesno,otvad vselenata ima drugo no tam ne tr.da se hodi...radvam se za vas.

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате