вторник, октомври 23, 2007

STS-120 Discovery

Днес за пръв път гледах изстрелване на совалка live по NASA TV. Когато започнах да гледам предаването, то вече вървеше от 3 чáса и оставаха още 3 до старта. Тогава точно транспортираха астронавтите до чакащата ги совалка с едно сребристо автобусче без прозорци. От "бялата стая" (последното място преди да влезнат в кабината на совалката) някои от тях изпратиха видео послания до близките си, след което ги закопчаха на седалките им. След бая време проверки на системи и т.н. всички се изнесоха от стартовата площадка, коридорът за достъп до совалката се разкачи (от NASA увериха, че при нужда от евакуация коридорът може да се върне за секунди), изключиха външното захранване и Дискавъри премина на собствено такова. Около 30 секунди преди старта компютрите поеха автоматичното управление, след което:



Тридесет и петото излитане на совалката Дискавъри премина като по учебник без никакви проблеми. Само по едно време заговориха за някакво парче лед, но се оказа безобидно. Тази мисия (STS-120) има за задача да достави европейския модул Harmony на Международната космическа станция, към който през следващите две мисии ще прикачат един европейски и един японски модул.

Препоръчвам на всеки, който не е гледал изстрелване на живо, да го направи следващия път, защото тръпката от това да си свидетел на най-голямото човешко постижение е огромна :)

________
Видео: CNN от NASA TV

23 коментара:

  1. Анонимен24/10/07 03:20

    Та, значи неофициално и ти смяташ, че кацането на Луната е изфабрикувано в Холивуд например :-)..

    !?

    ОтговорИзтриване
  2. Ха-ха! Защо мислиш така?

    ОтговорИзтриване
  3. Красиво! :)

    А кацането на луната истина ли е? Аз лично съм раздвоен по въпроса? Нали Японците щяха да заснемат цялата повърхност и да се види дали има оставени неща там?

    ОтговорИзтриване
  4. 1-то мнение не е мое, но и аз съм учуден, понеже гледах филм който уж доказва пречките това да се е случило :)

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен кацането на луната е истинско :) Има един филм, че то било изфабрикувано, но експертите оборват всяко едно "доказателство" в него. Наскоро даже четох в Космос БГ превод на една статия тук (дълга е) на Фил Плейт (известен в Интернет като The Bad Astronomer) за тези "доказателства". Аз по принцип не съм фен на конспиративните теории :)

    А това за японците не го знаех, но звучи интересно. Дали и тях ще ги включат в конспирацията? :)

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина си е зрелище, и голямо. Лично аз го гледах също и по НАСА ТВ, но самият старт - по CNN, които винаги се включват няколко секунди преди изстрелването и предават наживо. Красота! Има нещо величествено в старта на совалката.

    Относно забавните версии, известни като Moon Hoax, имам един железен аргумент, който ги разбива напълно и за който май американските коментатори, опровергаващи конспиративните теории не са се сетили.
    Ако полетите до Луната бяха фалшификация, тогавашният СССР пръв щеше да уреве света и да изобличи американците. По онова време двете държави се шпионираха в космоса с такава ярост, че нищо нямаше скрито.
    Все пак, неотдавна ми попадна едно видео, което беше толкова забавно, че... Представлява Нийл Армстронг, слизащ по стълбата и произнасящ първите си знаменателни думи, стъпвайки на Луната. Всичко си е точно така, както до болка го знаем от автентичните кадри. И изведнъж, в сюблимния момент, отгоре пада една снимачна стойка, Армстронг замръзва за миг, и пита: Ще правим ли нов дубъл? :)
    Много забавно и майсторски направено, също като истинско :).

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен26/10/07 20:16

    Наистина беше голямо зрелище изтрелването на STS-120 Discovery. Аз бях там и го гледах на живо. Просто неможе да се опише самото чуство и усещането. Беше велико. Пожелавам на всеки един любител да го преживее

    ОтговорИзтриване
  8. Първият път като чух за лунната конспирация малко се обърках, но добре че е Интернет, където бързо може да се намери истината, стига човек да пожелае да я види. А този аргумент наистина е силен и ...направо непобедим. Освен и СССР да са от конспирацията? :)
    (А това видео къде можем да го видим? Всъщност сега ще го потърся)

    Иначе мисля, че всички можем да завидим благородно на Даниела, и тайно да си пожелаем някога и ние да бъдем на онази зелена поляна до часовника :)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно е гледането на живо на изстрелване по НАСА ТВ. Но това е само една малка част от мисията. А по НАСА ТВ осигуряват покритие на живо на почти цялата мисия: приближаване на совалката до станцията, скачване, излизане на астронавтите/космонавтите в космоса и работа по монтажа на елементите (в момента например тъкмо приключи монтирането на секцията P6 и до няколко часа ще бъдат разпънати слънчевите и панели, което ще увеличи големината на станцията и като абсолютни размери, а не само от гледна точка на обитаемо пространство, като броим "Harmony"). Кацането на совалка също е впечатляващо.

    ОтговорИзтриване
  10. Вярно е това, преди няколко дни пуснах да видя какво дават по НАСА ТВ като няма изстрелване и наистина даваха как работят астронавтите в открития космос. Но бавно зареждаше картината и качеството не бе добро. Дали причината е била в моята Интернет връзка или самият факт, че кадрите идват от космоса?

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен31/10/07 21:17

    Здравейте,

    Аз съм анонимният от първия постинг. Забавна дискусия се е получила, иначе моят въпрос беше провокиран от следното твое леко двусмислено изречение "свидетел на най-голямото човешко постижение е огромна :)". Не знам кое точно имаш предвид за такова, но кацането на луната някак си защото е по-далеч ми се струваше по-голямо постижение от изстрелването на совалката в околоземната орбита и станцията там. Явно съм се подвел, какво си имал предвид.

    Иначе се сещам за един забавен слух относно кацането на Луната, където като кацнали Армстронг казал "Успех, г-н Горски" :-).. Знаете ли защо?

    Дефакто се оказва, че този слух не е истина макар да са давали този материал и по телевизиите, и да са го представяли за такъв.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен31/10/07 21:52

    А по самия въпрос.. добре толкова време след първото кацане, защо никой не го повтори, никакви опити (поне не се е чуло за нещо голямо), изследвания и т.н. На мен заради това ми прилича на фейк.

    ОтговорИзтриване
  13. Привет, qcrz_. Усетих, че може би това е причината за въпроса от първия коментар. Изрази от рода на "най-голямото постижение" не са обективни и малко неправилно съм го написал в поста, моя грешка :) Разбира се, че и кацането на Луната може да бъде наречено така (с много голямо основание). Совалката и МКС са плод на десетилетия човешки напредък, усъвършенствани технологии, много проби и грешки и пр., включително НАСА са използвали наученото от мисиите до Луната. От друга страна едно е да изведеш хора на ниска околоземна орбита, друго е да ги пратиш на друго небесно тяло. И двете неща са велики по своему и заслужават адмирации. Когато направим обитаема станция на Луната, това вероятно би станало "най-голямото постижение" :)

    Първото лунно състезание приключи с триумфа на американците и тогава може би е било по-скоро въпрос на престиж да го спечелиш. После Луната се оказала безинтересна и затова не са пращали нищо натам (след Аполо не е имало никакви мисии — нито дори само сонди). Наливали са парите другаде — совалката, МКС... Чак тази година изстреляха две (японска и китайска) и по-късно още сонди ще изстрелват (индийска, и т.н.) — предполагам ще я нарекат Втората лунна надпревара. Признавам, че не съм много запознат с тези мисии, но горе долу мисля така бяха.

    Това "Успех, г-н Горски" за пръв път го чувам. Какво е? :)

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен1/11/07 18:27

    Здравей отново,

    По памет: Когато Армстронг бил малко дете, изпуснал топката си в двора на съседите - Сем. Горски. Отивайки да си я вземе, под прозореца на съседите чул жената на Г-н Горски да му казва: "Знаеш ли какво!? Ще ти доставя това "специално плътско удоволствие*", когато съседското дете се качи на луната."

    * за повече подробности google keywords: neil armstrong good luck gorsky

    Иначе относно експедициите на сонди, които се провеждат в момента, тепърва ще видим.. :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Ами може би по малко и от двете - понякога се получават насичания от голямото разстояние и разни други смущения :), но като че ли по-скоро рядко. Каква ти е скоростта на връзката извън България?

    Ще ти напомня да гледаш и кацането на совалката - също много интересно: другата седмица по някое време ще е.

    А в събота ще излизат в космоса да поправят дупка слънчеви панели, която се получи при разпъването на последния сегмент: досега не е имало подобна операция и сигурно също ще е интересна за гледане на живо.

    Всъщност, виждам че си запознат със space.com: там можеш да намериш часовете в които започват отделните събития :>

    А относно разните там теории на конспирацята: нищо чудно да има някаква много малка част от тях вярна, но в повечето случаи става дума просто за "Купете си моята книга" (пълна с фантасмагории) :)

    ОтговорИзтриване
  16. Само какви истории циркулират из информационното пространство :)

    Току що си тествах връзката, излезе около 300 kbps. Би трябвало да е достатъчно(?). Дано да успея да гледам и кацането. Последно чух, че са го отложили с един ден точно заради тези панели.

    ОтговорИзтриване
  17. Ами може би точно тогава е имало смущения из системите :)

    Оправиха паналите, в момента си взимат довиждане с екипажа на МКС и утре ще има разкачане на совалката и облитане на станцията. Кацането ще е в сряда или четвъртък.

    Абе на какви ли не конспиративни теории съм се начел. Има и звучащи смислено де, например последно обвиняват американците че искат да се върнат на Луната за да добиват (и да монополизират доставиките на )някакъв изотоп на хелия, който можел да се добива там в изобилие и щял да замести изкопаемите горива.

    ОтговорИзтриване
  18. Сега проверих: кацането е планирано за 1pm местно време във Флорида. Това ще рече 8pm наше време, нали? Дано не объркам нещо с часовите зони :)

    Сякаш конспиративни теории има за какво ли не :) Нямам нищо против тях, стига да не бъдат натрапвани като истини и да заблуждават незапознати хора /какъвто съм и аз по редица въпроси :)/
    Ако наистина целта на американците е тази, защо харчат милиарди в Ирак вместо просто да си колонизират Луната?

    ОтговорИзтриване
  19. Там те се бият за демокрация, не за петрол!! хахаха
    Винаги е по-добре да се застраховаш два пъти, вместо един, така че поне в тази теория може да има известна доза истина. Ти да видиш останалите - за нацистките летящи чинии, или пък за 2012та :))))

    Първият attempt за кацане е планиран за 20.01 наше време, т.е. това е времето в което се очаква совалката да докосне земята, deorbit burn-a - маневрата с която се откачат от орбита и навлизат в атмосферата - е в 18.59, т.е. интересното ще е единият час между двете :)) . В случай че нещо възпрепятства първия опит (наприемер метеорологичните условия), ще има и втори - de-orbit burn в 20.34 вечерта, кацане в 21.36.

    ОтговорИзтриване
  20. STS-120 май беше наистина като по учебник. Че и кацането даже. Браво на американците за което.

    Много ме впечатли скоростта, с която совалката навлизаше в атмосферата. Ако не се лъжа, десетина минути преди кацането беше от порядъка на 6-7 km/s! :) В космоса сигурно е още по висока, но там не се усеща, пък и друго си е да си представиш самолет да лети толкова бързо.

    При deorbit burn-а нали совалката се запалва един вид, от топлината. Darth Vader, вярно ли е, че през това време няма комуникация с контролната зала?

    ОтговорИзтриване
  21. Ами да. Температурата е толкова висока, че смущенията пречат на връзката. Затова няма и лайв видео от кабината по време на риентри. После на записите обаче се вижда какво виждат астронавтите през прозорците - ярка светлина отвсякъде :)
    Скоростта наистина е огромна - макар поредицата завои които се правят в атмосферата да я убиват до голяма степен, все пак скоростта и ъгъла под който се захождаше към пистата са няколко пъти по-високи от тези на пътнически самолет, в момента не се сещам за точните цифри.

    Както и да е, трите забележителни машини ще бъдат пенсионирани до 2010та ("Атлантис" дори още догодина, доколкото си спомням), остават им 10на мисии. И както се изразиха в един форум, след 2014та НАСА отново ще fishing out астронавти от "Орион" капсулата, която ще "каца" на земята с приводняване :)))

    ОтговорИзтриване
  22. Значи и да гледаме запис от кабината при риентри няма да видим нищо освен ярка светлина. Поне да се виждаха лазещи по илюминаторите пламъци :) Това за захождането към пистата наистина се вижда с просто око — много бързо става, и стръмно — все едно пада. Обаче после този малкия парашут по направо невъзможен начин я спира. До последно си виках "това не може да я спре" :)

    Е, излиза, че ще има шоу още 2-3 години, после пак капсули в океана. Не че се оплаквам, ама тамън почнах да я гледам тази совалка...

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате