неделя, октомври 07, 2007

"Космическата ера на 50 години"

Така е озаглавена статията на Гай Гуглиота в октомврийския брой на National Geographic България.

В нея авторът прави кратък обзор на славното минало на космическата надпревара, както и на това, което може би ни очаква от тук нататък. Прочетох я на един дъх и въпреки че тия дни много се изписа и изговори за космоса, то пак ми беше доста интересно. Завладяващо е когато изведнъж се обръща по-голямо внимание на така специализирани неща, които често остават незабелязани от обременените българи. Дори да е за кратко :)

Този блог досега не се е фокусирал върху изследването на Слънчевата система от роботи или хора, нито върху технологиите за извеждане на апарати в открития космос, но това не значи, че те са по-малко вълнуващи. Напротив, без тях надали щяхме да сме стигнали въобще до тук, до способността ни да надзъртаме милиарди години назад в историята на Вселената и да достигаме нови хоризонти.

Препоръчвам на всеки да прочете статията в NG България, както и да се абонира за 2008 г, защото освен 12-те броя от списанието без аналог в България, ще получи подарък "колекционерско издание с уникални снимки от Космоса" :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате