сряда, октомври 31, 2007

CERN, Gran Sasso и неутриното

Преди няколко дни Катя ми подсказа за една статия в Нетинфо с източник Physorg. Става дума за експеримент на CERN и Италианския институт за ядрена физика, при който физиците са успяли да запечатат частица неутрино на фотографски филм. За неутриното писах скоро по повод "Най-странните неща във Вселената" тук. И преди това тук. Ето какво представлява самият експеримент:

CNGS — CERN Neutrinos to Gran Sasso

От инсталациите в CERN се изстрелват протони, които бомбардират графитена мишена. Полученият поток от пиони и каони (вид елементарни частици) се насочва с помощта на магнити към италианската Национална лаборатория под планината Gran Sasso (Голям камък) до Рим. Във Physorg и съответно в превода на Нетинфо е объркано със San Grasso — Света мазнина :). По пътя пионите и каоните се разпадат до мюони и мюонно неутрино и накрая специален филтър пропуска само неутриното. То започва 2.4-милисекундно пътешествие в земната кора и след около 730 км стига подземните детектори в Gran Sasso.

Схема на пътя на неутриното, източник CERN-CNGS

От пристигащите милиони неутрина само няколко от тях биват засечени. Засичането на неутрино не е новост — това се прави от десетки години на различни места по света. Новост е фактът, че единият от детекторите в Gran Sasso — OPERA — ще бъде въоръжен със 150000 малки "тухли" от два пласта олово и фотографски филм между тях. Всяка от тези тухли е нещо като фотоапарат, който може много по-прецизно да измери характеристиките на каскадата от частици, които изникват при взаимодействието на неутриното с тухлата. Когато било "фотографирано" първото неутрино на 2 октомври вече е имало 60000 инсталирани тухли. Последвали още десетина сблъсака, като "ударените" тухли веднага били свалени и изпратени за микроскопски анализ.

Целта на експеримента е да бъде засечено тау-неутрино — един от трите "аромати", които неутриното може да има. Понеже изстреляните от CERN неутрина са само мюонни, откриването на тау-неутрино ще е пряко доказателство за свойството му да се променя, което пък значи, че има маса.

10 коментара:

  1. В този екперимент има и българско участие

    http://www.facebook.com/profile.php?id=500281762

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/11/07 00:20

    българите навсякъде имаме пръст:)
    А за черпенето: и с бира ще минеш!

    ОтговорИзтриване
  3. Не знаех, че и в този проект има БГ участие. Emin, знаеш ли нещо повече? Познаваш ли Васил?

    Катя, само бира? Аз щях да те карам да избираш: гравитация, пангалактически гаргаробластер или мъглявината на безсмъртните :)

    ОтговорИзтриване
  4. Филипе,

    ако ти е толкова интересно използвай линка от facebook и се свържи с него. Васко е супер пич и нормален човек.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен1/11/07 10:59

    Тогава от всичко по малко, пък и по много може!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,
    Както казах на Филип, аз и трима мой колеги от Физическия Факултет на СУ (доц. Румен Ценов, доц. Димитър Колев и Йордан Караджов) участваме в експеримента OPERA. Проекта ни беше да напише база данни за машината, която сглобява въпросните тухлички. Смисъла на това дело е да се иа пылна информация за всяка тухличка поотделно, за да може при отварянето им (това става обикновено, когато има подозрения, че в съответната тухла е "заснето" неутрино) да се определи, дали действително събитието на филма е истинско, а не е просто дефект на самия филм. Ако е втория случай, тогава, чрез выпросната база данни могат да се изолират жсички тухли направени от съответната партида материали (олово, пластмасово фолио, хартия или фотографска емулсия). Самите тухли представляват оловни кутии (10,2 x 12,7 x 7,5 см), в които са наредени 57 фотографски плаки разделени от 56 оловни листа. Самите тухли са наредени в две стени, които са заградени от двете страни с детектори, които имат за цел да "разберът" дали се е родило тау неутрино и ако това е така, да локализират точната тухла, съдържаща информация за събитието.
    Трябва да намеря снимки от института и самия експеримент.
    Поздрави,
    Васото

    ОтговорИзтриване
  7. Васко, мерси за коментара! Много се радвам като има българско участие в такива проекти. Сега остава да чакаме детекторът да засече тау-неутрино, но това сигурно би ставало доволно рядко. От инфото, което имам става ясно, че проектът CNGS ще продължи няколко години. Ще е интересно да видим снимки (като писах поста търсих, но явно не където трябва).

    ОтговорИзтриване
  8. Катя, вие, новото поколение студенти, сте много готини — нищо не отказвате :Р Между другото дойде ми идея, че "На края на вселената" би било перфектното място за едно галактическо парти :)

    ОтговорИзтриване
  9. Не студенти любетели на приложни ескперименти и други луди като мен канят ли се?

    ОтговорИзтриване
  10. Разбира се :) Everyone's invited.

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате