петък, октомври 19, 2007

Глобалното затопляне

Може би най-дискутираната тема тази година е за глобалното затопляне. Това от една страна е добре, защото вниманието на обществото се насочва към редица трудно обратими негативни процеси, но от друга страна е лошо, защото други важни проблеми биват пренебрегвани. Все още не знаем със сигурност какво и как причинява регистрираното повишаване на средната температура, поради което има доста хипотези, които и в момента се тестват и анализират.

Тук ще се спра на една от тези хипотези: Слънцето. Енергията от термоядрения синтез на водород в недрата му поддържа почти всяка форма на живот на Земята — ето колко важно е то.

Снимка на Слънцето от космическата обсерватория SOHO

От векове хората знаят, че по повърхността на Слънцето има петна. И докато все още механизмите на образуването им не са изцяло ясни, то едно нещо е сигурно: съществува явление, наречено слънчев цикъл — редуване на периоди с малко и с много петна.

При слънчев максимум се наблюдават много и големи петна по цялата повърхност на нашата звезда. Те се проявяват като източници на слънчеви избухвания, при които се отделят големи количества енергия. При слънчев минимум петната са малко и предимно в полярните зони. Максимумите и минимумите се редуват през приблизително 11 години.

Този цикъл оказва силно влияние върху климата на Земята. Тя е сравнително близо до Слънцето и при избухвания потоци от частици (слънчев вятър) се изстрелват към нея. Счита се, че при минимум температурата по-скоро се понижава, а при максимум има тенденция да се увеличава.

През 17 век слънчев минимум се установил за няколко десетилетия и, случайно или не, тогава се случва и т.нар. Малка ледена епоха, когато в Европа температурите спаднали значително. Тук също има разногласия, но остава фактът, че Слънцето може да влияе на климата ни.

Съвременна теория твърди, че има и друг цикъл, който е с много по-голям период — десетки хиляди години — и евентуално може да обясни древните ледени епохи, когато ледовете са покривали многократно по-големи територии. Но и за тази теория липсват преки доказателства.

Земният климат несъмнено се влияе от Слънцето. Докато не бъде научно доказано обаче, че то е причината за глобалното затопляне, е вредно да се правят каквито и да е уж сигурни изказвания. Истината просто е не знаем. Но междувременно нищо не пречи хората да се възпитават да живеят по-природосъобразно, защото всички ние сме част от биосферата, която се крепи на деликатен баланс. Колкото и малко да е влиянието ни, нека поне е положително. Това е личното ми мнение :)

Залез над Арктика. Image credit: Jeremy Harbeck

10 коментара:

  1. Много благодаря за интересната статия :)

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/10/07 00:11

    Използват слънчевата активност за заблуда... Ал Гор - "Неудобната истина" - обикновен филм за страшни процеси. Кофти.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също съм на мнение, че за сега не е ясно, кой е причинителят на затоплянето. Ал Гор може сам ода предполага в неговият филм. За мен той е един манипулатор на хорското мнение!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/10/07 17:25

    Такова закотвено мнение трудно подлежи на промяна.

    ОтговорИзтриване
  5. Днес си мислех нещо. Независимо дали Ал Гор е прав или не, нефтът е изчерпаем източник на енергия и както и да го погледнем ще ни се наложи да търсим алтернатива. Ако средствата, които се влагат и ще бъдат влагани в борба с глобалното затопляне се пренасочат към търсене на алт. източник, то след като го открием хем няма да сме зависими от намаляващите запаси на нефт, хем всичко ще мине на новия, чист източник и няма да замърсяваме. Хем американците няма да имат нужда от доминация над Близкия изток. (Изобретяването на алтернативния метод за добив на енергия може да се финансира и с разходите по безумните войни на САЩ.)

    Решението изглежда толкова лесно, че чак ми се струва, че бъркам някъде :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Space.com са написали подобна статия (англ.) за Слънцето.

    ОтговорИзтриване
  7. и според мен е така обаче решението не е толкова лесно колкото си мислиш. Докато намерим алтернативен источник а това кой знае кога ще стане тъй като според Ал Гор има още 50 години даже и по малко какво ще правим а и като гледам как бърза някой да направи нещо направо ни е спукана работата!

    ОтговорИзтриване
  8. СЕГА ЩЯ ХВЪРЛЯ ЕДНА БОМБА, КОЯТО ЩЕ ВИ НАКАРА ДА СЕ ЗАМИСЛИТЕ , ЗАЩОТО В НАШЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ГОВОРИ ОТ У4ЕНИ ЗА НЕЩА , КОИТО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНАТ ДОСТОЯНИЕ НА ВСИ4КИ МНОГО МЕ ДРАЗНИ.
    БОМБАТА Е 4Е В НАШАТА СЛЪН4ЕВА СИСТЕМА ИМА ДВЕ СЛЪНЦА... ДА И ДАЖЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ И ДВЕ СИНИ ПЛАНЕТИ - ЗЕМЯТА И ЕДИН СПЪТНИК НА ЮПИТЕР - ЕВРОПА, КОЙТО В МОМЕНТА Е ЗАМРЪЗНАЛ- КАТО АНТАРАКТИДА. НО ТОВА КОЕТО ВСИ4КИ ТРЯБВА ДА СИ КАЖЕМ Е , 4Е ВТОРОТО НЕРЕАЛИЗИРАЛО СЕ СЛЪНЦЕ ТОВА Е ПЛАНЕТАТА ЮПИТЕР. ТЯ Е НА ГРАНИЦАТА ДА ИЗБУХНЕ , НО МАСАТА И НЕ Е ДОСТАТЪ4НА ЗА ТОВА.НА 11 ГОДИНИ ЮПИТЕР ОБИКАЛЯ СЛЪНЦЕТО И ПОВЛИ4А ОГРОМНА МАСА ОТ МАТЕРИЯТА МУ ОТ СТРАНАТА НА КОЯТО СЕ НАМИРА.РАЗУЛТАТЪТ- ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕ НА ЮПИТЕР УВЛЕ4ЕНАТА ГОРЯЩА МАСА НА СЛЪНЦЕТО ИЗБУХВА ОТ СМЕСВАНЕТО НА РАЗЛИ4НИ ПЛАСТОВЕ ОТ НЕЯ И ИЗХВЪРЛЯ ОХРОМНО КОЛИ4ЕСТВО МАТЕРИЯ В ПРОСТРАНСТВОТО. ТАЗИ МАТЕРИЯ Е С ТАКИВА КОЛОСАЛНИ РАЗМЕРИ, 4Е ПОПАДАЙКИ ВЪРХУ ЗЕМЯТА БУКВАЛНО РАЗМЕСТВА ЗЕМНАТА КОРА И ПРЕДВИЖВА КОНТИНЕНТИТЕ. ДРУГОТО НЕЩО КОЕТО СТАВА Е ДА ЗАДВИЖИ МАГНИТНОТО ПОЛЕ НА ЗЕМЯТА , КОЕТО ПРЯКО ВЛИЯЕ НА ОБЛАЦИТЕ, КОИТО ИМАТ ЗАРЯД И ТАКА СЕ ОБРАЗУВАТ ЦИКЛОНИТЕ И РЯЗКАТА ПРОМЯНА НА КЛИМАТА.ТАКА, 4Е МНОГО ЛЕСНО МОЖЕМ ДА ПРОГНОЗИРАМЕ КЛИМАТА - ОСОБЕНО ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ,КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ , 4Е КОГАТО ИМАМЕ ПЕРИОД НА СПОКОЙТВИЕ НА СЛЪН4ЕВА АКТИВНОСТ И ЮПИТЕР Е ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА СЛЪНЦЕТО , ТО МОЖЕД А О4АКВАМЕ СРАВНИТЕЛНО ПОСТОЯНЕН КЛИМАТ И ВРЕМЕТО Е СРАВНИТЕЛНО СПОКОЙНО И РАВНОМЕРНО ПРЕЗ ПОВЕ4ЕТО СЕЗОНИ , ТОГАВА СЕ ПОЛУ4АВАТ ЗАСУШАВАНИЯ ПОРАДИ ЛИПСА НА ДВИЖЕНИЕ НА ОБЛАЦИТЕ И СЛАБАТА МАГНИТНА АКТИВНОСТ НА ЗЕМЯТА.
    И СЕГА ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ- АМИ СЪВСЕМ СКОРО ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА СЛЪНЦЕТО СЕ СЪБРАХА ВСИ4КИ ПЛАНЕТИ "ПАРАДА НА ПЛАНЕТИТЕ" . ТОВА НИКАК НЕ ТРЯБВАШЕ А СЕ НАРИ4А ПАРАД , ЗАЩОТО ТОВА ДОВЕДЕ ДО ДО ТАКОВА СИЛНО МАГНИТНО ПРИВЛИ4АНА ОТ ВСИ4КИ ПЛАНЕТИ ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА СЛЪНЦЕТО , 4Е СЕ ВИДЯХА НАЙ- ГОЛЕМИТЕ ИЗРИГВАНИЯ КАКТО ВЕ4Е КАЗАХ 2-3 ГОДИНИ СЛЕД ТОВА , РЕЗУЛТАТЪТ БЕШЕ ГОЛЯМО ПРЕМЕСТВАНЕ НА ЗЕМНАТА КОРА И ГОЛЯМОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ , С ВЪЛНИТЕ ЦУНАМИ.
    ИМА И НЕЩО, КОЕТО НИКОЙ НЕИСКА ДА ЗАБЕЛЕЖИ - И СТРАНО ЗАЩО... ПРОМЕНИ СЕ НАКЛОНА НА ЗЕМНАТА ОС . В РЕЗУЛТАТ НА КОЕТО СЕ УВЕЛИ4И В ДАДЕНИ МОМЕНТИ ОГРЯВАНЕТО НА ОПРЕДЕЛЕНИ 4АСТИ НА ЗЕМЯТА И РЕЗУЛТАТЪТ СТАНА КАТАСТРОФАЛЕН - ПЪРВО СУША С ПОЖАРИ, ПОСЛЕ ГОЛЕМИ ДЪЖДОВЕ И НАВОДНЕНИЯ. ПРИМЕР ЩЕ ВИ ДАМ НА НАЙ- КРЕХКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ- ТОВА Е ПАМПОРОВО- ТАМ Е НАИ- ТОПЛИЯТ КУУРОРТ С ТЕМПЕРАТУРИ ОТ 0 ДО МИНУС 5 ГРАДУСА ЗИМАТА . СЕГА ОБА4Е СНЯГ НЕМОЖЕ ДА СЕ ЗАДЪРЖИ ВЕ4Е ТРЕТА ГОДИНА И Е ТОЛКОВА ТОПЛО 4Е ХОРАТА НЕМОГАТ ДА СИ СПОМНЯТ НИЩО ПОДОБНО. ВСИ4КО ТОВА Е ОТ ПОМЕНЕНАТА ОС НА ЗЕМЯТА И АКТИВНОСТТА НА МАГНИТНОТО ПОЛЕ.
    КАКВО ЩЕ СЕ СЛУ4И СЛЕД СЛЕДВАЩОТО ПРЕМИНАВАНЕ НА ЮПИТЕР ПРЕЗ 2012-13 ГОДИНА НЕ ЗНАМ НО МАЙ НЯМА ДА Е ТОЛКОВА БЕЗОПАСНО, МАИТЕ СА ВИДЕЛИ НЕЩО КОЕТО ЩЕ ПРОМЕНИ СВЕТОВНИЯТ КЛИМАТ И ТОВА НИ НАЙ- МАЛКО ЩЕ ЗАВИСИ О 4ОВЕШКАТА АКТИВНОСТ.ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СТЯГАМЕ ЗА МНОГО МОШИ ВРЕМЕНА.
    ОЩЕ НЕЩО ИСКАМ ДА ВИ КАЖА- УМЕРЕНИТЕ ГЕОГРАВСКИ РАЙОНИ КАТО ТОЗИ НА БЪЛГАРИЯ СА МОЖЕ БИ ЕДНО ОТ МАЛКОТО МЕСТА НА ЗЕМЯТА , В КОИТО ЩЕ ИМА ВОДА И НОРМАЛЕН КЛИМАТ . НЕ СЛУ4АЙНО ВСИ4КИ КОНФЛИКТИ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ СА ЗА ИМЕННО ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НА - НАПОМНЯМ ВИ - КОСОВО, МАКЕДОНИЯ,ГРУЗИЯ ,,, БЪЛГАРИЯ ВЕ4Е Е В ЕВРОПА НО ВОЙНАТА ПРОДЪЛЖАВА ВЪТРЕ С РУСКОТО ЛОБИ. ТАКА 4Е НЕ СЕ ЗНАЕ ТОВА ЗАСТРОЯВАНЕ НЯМА ЛИ ДА СЕ ОКАЖЕ НЕДОСТАТЪ4НО МАЛКО СЕ ПОЛУ4И ГОЛЯМО ПРЕСЕЛЕНИЕ НАРОДИТЕ.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/7/09 23:45

    Bravo na Stanislav
    V obshti linii spodeliam kazanato ot nego, osobenno shto se kasae za magnitnoto pole i izmenenieto osta na zemiata. Shte dobawia samo 4e:
    ot 2001 godina rabotia v Palma de Mallorca Ispania i vsiako liato sam nabludawal kak pada siankata na zgradite(ogriawani ot slanzeto) varhu ploshtada na plaza Major v Palma. Rezultata e 4e siankata ne pada po edno i sashto wreme i ne ogriawa edno i sashto miasto t. e. 2001,02,03,04(niamashe sashtestvena promiana) posle izvednaz s vsiaka izminata godina sinkata se premestwashe i korenno se promeni ta do sega 2009g.i prodalzava...

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/12/09 20:11

    Счита се, че Юпитер има максималните размери, които едно „студено тяло“ (в чието ядро не протичат термоядрени реакции) може да достигне. Ако планетата е по-масивна, то нейните размери ще намалеят поради увеличената ѝ плътност и ако тя стане достатъчно масивна (около 70–75 маси на Юпитер) във вътрешността ѝ ще започнат да протичат термоядрени реакции и планетата ще се превърне в звезда.
    Това е относно Юпитер, а относно глобалното затопляне сподеям мненията ви.

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате