събота, юли 14, 2007

Големият адронов колайдер

Многократно завършвам постовете си със споменаването на Големия адронов колайдер — или по-известен със съкращението си LHC (от Large Hadron Collider). Сега ми се иска да посветя един пост специално на него, защото този колайдер е нещо наистина специално.

Големият адронов колайдер е ускорител на частици, който се строи в момента в ЦЕРН (Европейска организация за ядрени изследвания) до Женева, Швейцария. Той заема мястото на стария LEP (Large Electron-Positron Collider) в огромен тунел с диаметър 3 м, обиколка 27 км и заровен на 50 до 175 м под земята.

Колайдерът е съставен от две успоредни тръби между свръхпроводими магнити, охлаждани от течен хелий. В тях ще се пускат два лъча от протони, които ще обикалят в противоположни посоки и ще пресичат траекториите си в четири точки по 27-километровото трасе. Всеки протонен лъч ще има енергия от 7 TeV, като общата енергия на сблъсъка ще е 14 TeV.
TeV (тераелектронволт) е единица за енергия, използвана във физиката на елементарните частици. 1 TeV е приблизително равен на кинетичната енергия на летящ комар. Това, което прави Големия адронов колайдер специален е способността му да концентрира енергия в зона, милиони милиони пъти по-малка от комар.
Преди да бъдат пуснати в главния ускорител протоните ще бъдат ускорявани на етапи в линейни и по-малки кръгови ускорители. Освен протони, в LHC ще се изследват и тежки йони. Предвидени са шест подземни детектори: ATLAS, CMS, LHCb, ALICE, TOTEM и LHCf, като първите два са най-големите и са с общо предназначение. Докато работи ускорителят, общата енергия в магнитите ще достига 10 GJ (еквивалентни на 2.5 тона тротил).


Част от въпросите, на които 7000 учени от цял свят се надяват да получат отговори след експериментите в Големия адронов колайдер са:
  • Дали Стандартният модел нарушава механизма на Хигс за образуване на масите на елементарните частици? Ако не, колко са Хигс бозоните и каква е масата им?
  • Ще бъде ли по-точното измерване на масите на барионите напълно съвместимо със Стандартния модел?
  • Имат ли елементарните частици суперсиметрични партньори?
  • Защо има очевидно нарушаване на симетрията между материя и антиматерия?
  • Съществуват ли допълнителни измерения (както предсказва теорията на струните) и можем ли да ги "видим"?
  • Какво всъщност са тъмната материя и тъмната енергия?
  • Защо гравитацията е с много порядъци по-слабо взаимодействие от останалите три?
Въпреки че отговорите на тези въпроси биха били безценни, новият ускорител на ЦЕРН си има цена, която не е никак малка. Първоначално приетата през 1995 г. стойност на проекта е била 1700 млн. евро плюс 140 млн. евро за експериментите, но през 2001 г. е направено преизчисляване и цената се е вдигнала с 300 млн. евро за ускорителя и 30 млн. евро за експериментите, което общо прави колосалните 2.17 млрд. евро. По време на строителството са изниквали множество проблеми пред инженерите и всичко това доведе до преместване на крайния срок от 2005 към април 2007, а на 22 юни ЦЕРН обяви нов срок: май 2008 г.

Съществуват известни притеснения относно безопасността на Големия адронов колайдер. Според някои хора експериментите в него могат да предизвикат няколко теоретични катастрофи, способни да унищожат Земята или дори Вселената! Например:
Според проучвания на ЦЕРН няма опасност от подобни инциденти. Учените очакват получените мини черни дупки да се изпаряват почти мигновенно заради лъчението на Хокинг, въпреки че то не е доказано.


Когато човечеството е на прага на нови открития и навлиза в неизвестни територии няма кой да гарантира, че всичко ще мине безпроблемно. Риск винаги е имало и винаги ще има.

_________
Изображения: CERN, ATLAS

60 коментара:

  1. Тези експерименти могат да обърнат доста теории нагоре с "краката". Надявам се, че всичко ще бъде добре премислено и обезопасено, че да разберем след това дали сме постигнали нещо, а не да се изпарим в пространството :-)

    Прекрасен постинг! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!
    Лично аз смятам, че няма да има проблеми от такъв апокалиптичен характер. Най-много да има технически проблеми, защото енергиите в LHC ще са наистина колосални.

    Ама ако не съм прав, наистина просто ще се изпарим. Барабар с всичките си дребни житейски проблемчета :-)

    ОтговорИзтриване
  3. С каква енергия ще се захранва чудото? Може би трябва успоредно на този строеж да изградят и миниАЕЦ ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Интересен въпрос! Според ЦЕРН общата консумация на ток на целия комплекс (вкл. LHC) за 2009 щяла да бъде 1000 GWh, което било по-малко от 10% от консумацията на кантона Женева. ЦЕРН не произвежда собствено електричество, въпреки че има дизелови генератори, които се включват в случай на спиране на тока. (източник)

    Друг интересен факт е, че голяма част от ел. енергията ще отива за криогенното охлаждане на магнитите, които се нуждаят от него, за да работят като свръхпроводими.

    ОтговорИзтриване
  5. Казвахме им ние на европейците да не дърпат шалтера на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" :р

    Предполагам, че енергия ще се търси и от алтернативните начини. Естествените горива едва ли биха им свършили работа...

    ОтговорИзтриване
  6. Ами те сигурно направо си я купуват енергията от швейцарския НЕК :)

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/8/07 18:10

    Съществуват известни притеснения относно безопасността на Големия адронов колайдер. Според някои хора експериментите в него могат да предизвикат няколко теоретични катастрофи, способни да унищожат Земята или дори Вселената! Например:
    Създаване на стабилна черна дупка;

    Като прочетох това си спомних за романа "Хиперион" на Дан Симънс, където се беше случило точно това на "Старата Земя". Направо ме побиха тръпки.
    Да се надяваме, че всичко ще е OK в нашият случай.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен15/12/23 21:03

      Надявайте се!Всичко ще приключи в парламентите/народните събрания/.

      Изтриване
  8. аз предлагам да го пробват след 100 години, когато сме си отишли ние :D по принцип съм либерално настроен към такива експерименти, но тук залога е Земята...ще ме извиняват, че не им искам теста. И аз така и не разбрах какво толкова важно ще открият, по-скоро дали могат да изпарят цял отряд терористи може би...нали се говореше, че Русия изпраила една армия китайчета....да се консултират с нея.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен8/9/08 17:28

    Ей как се вързва народът, като се чуе за "апокалипсис" :-P

    Няма страшно. Освен да изгорят бушоните нищо повече не може да се случи :-P

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен8/9/08 22:13

    E, добре де, не че съм против развитието на науката и на това да разберем как е възникнала Вселената, съответно - как се развива и доколко. Но питам, и КАКВО ОТ ТОВА, че ще разберем? За мен, като човешко същество, е по-важно да разбера кога, как и защо е възникнал животът именно на нашата планета - общо биологичния вид, а не само човешкият живот. И опитите на ЦЕРН ще докажат ли съществуването на първоначалието - БОГ, или учените ще изземат неговите функции. А съществува ли такава "личност"? Нека да не Ви звуча назадничаво - аз съм за прогреса в науката и в развитието на живота. Но всяко нещо следва да има своя смисъл, за да бъде оценено по достойнство. Та отново питам - и какво от това, че ще разберем за съществуването на други измерения, паралелни светове и т.н.? Животът на човека е твърдекратък, за да се докаже реално дали са прави учените или не. Мисля, че по-важно е да вложим усилията си за удължаване на живота на човека и биологичните видове, за запазване на ресурсите на планетата ни и др.подобни ценности. Гледам по-философски на нещата и смятам, че най-важното в живота е да правиш нещо смислено, нещо, което ще остави отпечатък и ще е полезна за всички. Другото е чисто и просто загуба на време. А то е най-ценното измерение, което не се връща назад и веднъж изгубиш ли го, го губиш навеки. То е БОГ!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен9/9/08 16:12

    А колко време ще продължи опитът?

    ОтговорИзтриване
  12. Няма крайна дата. Ускорителят Tevatron в САЩ, който за известно време бе най-големия в света (и все още е, до официалното откриване на LHC), е построен през 1983 г. и работи и до днес.

    Предвиден е ъпгрейд на LHC някъде към 2012 г. (Super Large Hadron Collider), а някои физици вече работят върху проект за още по-голям ускорител (Very Large Hadron Collider). Само че няма по-подробна информация за сега.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен9/9/08 23:08

    Аз също подкрепям напредъка в науката, но смятам че човек трябва да не превишава възможностите си. И дори да докажат много нови теории и да отрекът стари - какво от това? Дори да открият нещо за произхода на света, други измерения и т. н. какво ще стане??? Нищо не може да се промени за човечеството. Човека не може да пътува в други измерения, а и невярвам да се намери смелчага да го направи дори и да можеше. Мисля, че не трябва да търсим подобни неща в неизвестното и да знаем докъде да спрем! Според някои учени има опасност за цялата Вселена дори??? Може би има а, може и да няма. Но мисля, че не ни трябва да разбираме. По-добре да се съсредоточим върху това, което имаме и да се стремим да запазим него. Има много належащи проблеми, чието разрешаване е необходимо да започне възможно най-скоро време. Да не гоним дивото, а да си запазим това, което имаме.:D

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен10/9/08 00:37

    И аз съм за прогреса на науката,но в случая не ми трябва да знам съществуват ли тези неща или не..както вече се каза мисля,че цената на този експеримент е много голяма,въпреки че не се знае какво ще стане..но то вече е решено и нищо не зависи от нас,можем само да се надяваме всичко да мине ОК ..

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен10/9/08 00:56

    дано утре сме читави да прочетем пак този блог...
    щото ако стане гаф , както се казва Бог да ни е на помощ...
    и аз съм на мнението че с такъв залог, не ви ща наука , ни нищо...
    ех дано имаме късмет да сме здрави и читави още няколко десетилетия поне ...
    или ако ще се умира , то поне да не се затриваме сами, просто това е егаси резила , наистина :(.
    пък дано успеят да го контролрат...
    иначе е съвсем възможно благодарение на това да се открие т.н. начин за пътуване по бързо от скоростта на светлината. ако това се открие , наистина ще си струва целия риск. ама нз кво ще стане - и най важното кога е възможно да стане.
    Стискайте палци освен да сме живи , и да видим междугалактическо пътуване с по бърза скорост от светлината , докато сме живи :).
    аз лично стискам и за двете.... (за първото повече естествено) .
    дано всичко мине благополучно , а ако мине ще се напия 1 път в чест на добрите учени :D :) ae сполай ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен10/9/08 00:58

    СНГ!

    Не знаех за съществуването на този проект до като не го чух случайно по тв-то. То е ясно че в събота съм на планина така че да оставим дупките за след това. Колкото до ползите това `чудо` ще помогне ли за контролиране на суперпозиция на много частици изграждащи квантов компютър?

    ОтговорИзтриване
  17. Маймунките откриха как се прави огън :) да видим сега как ще го използват... /В.Лозанов/

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен10/9/08 06:18

    Много хубав блог. Поздравления. Някъде четох, че в ускорителя може да възникнат черни дупки, способни да унищожат не само него, но и да погълнат територията на Франция и Швейцария.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен10/9/08 09:40

    Наистина много добра дискусия.

    Не мога само да разбера каква е причината за притеснение. Това което се случва в Церн е много важно за света. Ако експериметните са успешни, тези "няколко потвърдени или отхвърлени теории" ще доведат до научни пробиви не само в ежедневният ни живот (енергетика,истински екологична при това, нови материали и тн.), но и до осъществяване на мечти които до сега са смятани само за сценарии за Sci-Fi литература.

    А ако стане фал, е то фалът си е станал още доста отдавна, когато "маймуната е слезнала от дървото". Или иначе казано все ми е тая дали ще изчезна за миг докато пиша тези думи или ще ме изпепели термичната вълна от ядреният взир на близко паднала бомба след 10-ина години( ако е сега поне ще си спестя миенето на колата:))).
    По просто казано в единият случай ще имаме научна революция с безценни придобивки и евентуален шанс за самоунищожение, а в другият плуене в калата и сигурно самоунищожение, малко по - късно. Аз избирам първото.

    ОтговорИзтриване
  20. Сред масовата публика цари дезинформираност, дължаща се на жълтите статии, които незапознати журналисти превеждат и публикуват в мас-медиите. А в България няма сериозна медия, която да напише истината.

    Сега по темата... Този експеримент няма да открие начин за пътуване по-бързо от светлината, нито за пътуване във времето. Той ще ни даде (евентуално) знания за това какво е било мигове след Големия взрив, защо частиците имат маса, защо антиматерия почти липсва, може би ще открием нови частици, и др.

    Ако случайно физиците открият мини черна дупка (по-малка от протон, и изпаряваща се за части от наносекудната; безопасна), това ще е потвърждение на теориите, според които съществуват миниатюрни измерения, което от своя страна е грандиозно откритие.

    Какви са приложенията? Никой не знае. Но когато са открили първите радиоактивни изотопи също са нямали представа за какво ще са им. Откритията в ЦЕРН може да са ключови и при разработването на квантовите компютри, кой знае? Само че без да опитаме, няма да разберем.

    PS> Ще ми е приятно, пък и не само на мен, ако анонимните коментатори се подписват :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен10/9/08 12:28

    дано да засмуче всичко че ми писна от тоя цирк

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен10/9/08 12:39

    "По просто казано в единият случай ще имаме научна революция с безценни придобивки и евентуален шанс за самоунищожение, а в другият плуене в калата и сигурно самоунищожение, малко по - късно. Аз избирам първото."
    Напълно съм съгласна с този коментар! Браво и дано има повече хора, които мислят по този начин.

    ОтговорИзтриване
  23. Много добре е оформен сайта .Този опит с колайдера ще доведе до много подобни такива в бъдеще.В тази връзка една песен на Форинър http://www.vbox7.com/play:25c85740

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен10/9/08 13:26

    Мисля, че по-добре да се развива енергията на ума, духовността, от колкото да се занимаваме с материалните неща.
    Мъдрият знае какво става навън без да гледа през прозореца. Всичко това ми напомня за един фантастичен разказ, където високоразвита цивилизацията оглавявявала клуб на технологично развитите планети и когато им докладвали, че най-сетне земята е осъществила ядрена реакция, те попитали къде е стнала взрива и разбирайки, че това е било на собствената на земяните планета, записали в регистъра "Глупави магарета!"

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен10/9/08 21:18

    Цената на колайдера изглежда е единствената известна променлива в цялато това начинание.Проблема е ,че след А.Айнщайн няма кой да доразвие теорията и сега ще налучкваме по българския метод на пробите и грешките,то за това си имаме и нашенци в Женева.
    Според мен се вдига излишен шум ,хората си експериментират съвсем рутинно и абсолютно безполезно,но това е положението,сега техниката замества мисълта.
    Дано на някой му светне от анализа на резултатите и току виж се превърнал във втори Нютон,иначе язък за голямото копане на тунели и т.н.

    ОтговорИзтриване
  26. "Ти говориш зя неща, които не познаваш. Аз говоря за неща, който не познавам. Съвсем просто е."

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен11/9/08 00:16

    трябваше да направят преди този опит с мини апаратура, иначе сега ще е опасно според мен

    ОтговорИзтриване
  28. "Маймунките откриха как се прави огън :) да видим сега как ще го използват... /В.Лозанов/"
    Здравейте, наистина е чудесен блогът! Цитатът и мнението на Янко С... ме накараха да се включа. Години наред се опитвам да смеля философски света, в който живеем. Да си създам собствен основен модел за преди-след /ако има такива понятия/;за възникването и случването на всичко, което наблюдаваме и чувстваме.
    Защо? Защото човеците сме надарени с мозък, чиято дейност трудно можем да спрем и някои от нас имат силно развит двигател на тази дейност под формата на любопитство.
    Осъзнах, че най-голямата провокация на Бог/природата, вселенета, нещото/ към самия себе си е, че ни надарила с разум... Проблемът /ако въобще става дума за проблем/ е, че не знаем как да го използваме. Много често ме питат: "възможно ли е еди какво си?". Отговорът ми винаги е един и същ - за мен е ясно, че е възможно, моят въпрос е заслужава ли си? И ако всеки си намери причината да си каже "да, заслужава си", нещата се случват. За някои хора /и неща/ веднага и без проблеми, за други - бавно и трудно. Защото другото, което осъзнах в живота си дотук е, че в нашето съществуване няма по-измислена /във всеки смисъл на думата/категория от категорията "ВРЕМЕ".
    Смятам, че дори и да ни "глътне" дупката, ще остане следа, която е крачка по спиралата и ми е все едно накъде - нагоре, надолу, навън, навътре.... Харесвам процесът, а участието ми зависи само от мен...
    Успешна и усмихната седмица на всички!
    И не се страхувайте да мислите, аз не се страхувам и това ме прави щастлива...

    ОтговорИзтриване
  29. А аз си питам друго- Кой разреши на тези учени да залагат на карта живота ни и да експериментират с цялата Вселена. Не съм специалист в тази област, но след като известни и уважавани учени са против тези опити и казват, че това може да се обърне сруще нас и да изчезнем защо се прави в такъв мащаб. Не искам да изчезна. Твърде важни неща в живота ми предстоят, за да ми е все едно какво ще се случи.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен11/9/08 14:17

    А нима Айнщайн, Бозе,Максуел и т.н.
    са искали разрешение от някой за откритията си!!!Еволюцията на човечеството предполага и авангардни ,инакомислещи хора,които да правят и откриват нещата, без да са принудени да са
    в орбитата на нашите"битови" мисли и разсъждения,та нали трябва да има прогрес..........

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен11/9/08 20:49

    До всички, които предпочитат "да се изпарят" сега, пред вероятността да живеят в "кал":

    На вас може и да не ви се живее - имате избор. Аз обаче не желая да се експериментира с моя живот. Какъвто и да е той - хубав или лош, имам го сега. Не са ми го дали тези учени, за да могат да си играят с него. Не желая да пътувам във времето (по турско ли да се връщам) и галактиките. Смятам, че има доста по-значими области, в които можеше да се вложат изхарчените пари и да се помогне на хората... Човек може да експериментира със себе си, да се самовзривява и да прави каквото му хрумне, но само със себе си! От всичко, което изчетох по темата, включително и казаното от физиците в ЦЕРН, стигам до извода, че единственото сигурно е, че нищо не е сигурно. Така че съм против.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен11/9/08 20:53

    "Когато човечеството е на прага на нови открития и навлиза в неизвестни територии няма кой да гарантира, че всичко ще мине безпроблемно. Риск винаги е имало и винаги ще има."

    По повод това ще напиша един цитат от фелд-маршал Ервин Ромел:

    "A risk is a chance you take; if it fails you can recover. A gamble is a chance taken; if it fails, recovery is impossible."

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен11/9/08 22:22

    Доста се говори за датата 2012 ъпгреида на Коилера ще е 2012
    календара на маите свършва 2012
    Като свържа нещата май има нещо вярно в тези предсказания.Ще има много тъпа смърт....дано някои го спре

    ОтговорИзтриване
  34. Някой беше казал, че Бог обича смелите...Аз на на 9-ти вечерта и на 10-ти сутринта разсъждавах - "какво е да знам, че може би ми остават минути живот?" Нищо не беше по-различно... Отидох на работа - този ден в София нямаше задръствания...или може би на мен така ми се стори...прочетох си служебната поща, пих кафе, говорих с колегите....нямаше нищо необичайно...всичко си беше същото - един обикновен ден. Не мислех...Но на 9-ти вечерта звъннах или пуснах по някой СМС или мейл на хората, които са ми скъпи по един или друг начин...Да, усещането и преживяването са шантави...но не изпитах страх изобщо...Въпреки това съм "ЗА" лудостта и прогреса, за разчупването...във всяка сфера...Ако Едисон не бе правил милиони опити и се отказал - ток нямаше никога да има...Ако Галилео не беше умрял на кладата твърдейки, че Земята е кръгла и се върти...Само едно не ми е ясно...от къде нашите земни учени сътвориха такова нещо и дали няма извънземен пръст в тая работа? От друга страна Бог не е там, където те твърдят...Може би е от епохата на Водолея...не че разбирам нещо от астрология...Просто ни казаха, че това е знаменита епоха... Тази олимпиада имаше много рекорди...Има и много открития...може би човешката цивилизация е във възход? Може би све малко по-добри, обичаме малко повече от преди? Нещо ве може да спре любовта...Аз изпращтам на тази машина моята любов.... Изпратете я и вие, ако искате и тя ще ни отвърне искрено със същото

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен11/9/08 23:39

    http://www.bgpetition.com/LHC/index.html

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен12/9/08 17:11

    "Доста се говори за датата 2012 ъпгреида на Коилера ще е 2012
    календара на маите свършва 2012
    Като свържа нещата май има нещо вярно в тези предсказания.Ще има много тъпа смърт....дано някои го спре"

    Доколкото знам 2012г. свършва една космическа епоха и започва нова. Пише тук там, че човечеството ще претърпи духовен, културен и научен възход. Т.е. да очакваме просветление :). Други са на мнение че в момента го преживяваме - за един век са направени толкова много открития, в сравнение с дългото време откакто съществуваме, а нали знаете закономерността "колкото повече, толкова повече". Така че времето се забързва за нас, толкова повече, колкото повече нараства човешкия ум ...

    ОтговорИзтриване
  37. Анонимен12/9/08 17:32

    Хаха :), и петиция ли пуснаха. Сега, когато я чета са се подписали 8 човека и ми става смешно.. Дали баба ми и дядо ми ще имат някакво отношение към "големия адронов колайдер", ако изобщо могат да го произнесат.. Не ставайте глупави, освен ако не искате да продължаваме да си обясняваме нещата с "Господ" , "Зевс" , "Йода" или не знам си с кой митичен бог ...
    Знанието е най голямото човешко богатство.
    Какво ще кажете за глобалната интернет мрежа - преди 15 години, не знаехме за какъв чеп ни е, а сега е енциклопедия с колосални размери, която продължава да расте и все повече хора имат достъп до нея.
    Исках да кажа, че развитието на човешкия ум е еднопосочно. Връщане назад няма ..

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен22/9/08 12:34

    Ще си умрем и това е. Концентрирането на такава енергия ще е колосално. Ще има голям взрив. Е поне ще е бързо

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен26/9/08 00:10

    Здравейте
    Първо прочетох всички коментари по поста .Съвсем случайно имам малко свободно време днес и реших да се поограмотя на тема "колайдери".И по - специално за най големия ? Аз лично науих следното че е в Женева заринат е на около 100 м в земята. някъв тунел 27 км дължина описва окръжност . Диаметър 3 м . Две полета от протони обикаляки в противоположни посоки . Общо взето нищо не разбрах ;)))). Това което искам да кажа много малко информация за толкова колосален проект. Откриване на на анти частици и тем подобни глупости бля бля. И най важното колко струва проекта ?
    С две думи не вярвам в нищо . Аз искам да знам повече работи а не мога да намеря инфо . Що е 27 км това чудо а не е 270 см примерно . До колкото разбрах става дума за две полета които се движат като магнитни полета дали се движат в 27 км тунел или 2м 70 сантиметра?Един ел двигател дали е с диаметър 20 мм или 200 мм или 1200мм .То магнитното поле се движи с еднаква скорост .За къв кур им е толкова голям опитна постановка ?Някой по горе беше споменал за Айнщайн , Едисон , Галелей. Що ме карат да си мисля баси , че заради нов обрат и ново откритие трябва да се бълват една камара пари и 7 к учени да бачкат неуморно като е нужен само един човек и една идеея?
    Нищо не ми се върже . Мислех че има и други хора който мислят като мен ама не видях . С две думи това е няква глупост за мен . Не знам дали го има тоя тунел даже. За парите които са отпуснати съм сигурен че са дадени .

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен13/10/08 20:42

    мамо не ми се мре на 23.. а! поне 25 (смее се) Не се сърдете на учените, че се опитват да разбулят тайните на вселената, но както аз така и други хора явно смятаме , че искат да направят "collect" на енергията и искат да я запазят и уползотворят.Според мен търсят алтернативен източник на енергия, обаче все още не го признават! относно черни дупки и разни врели не-доизкипели...ще говорим другата година като му дадат FULL-SPEAD..засега ви казвам чао и до година до амина (смее се)

    ОтговорИзтриване
  41. Аве за кво им е такова голямо? Те по тая логика ако нищо не стане ще направят след това и колайдерт дълъг 27000км. Ама имам чувството че един куп шантави теории от физиката и повечето от квантовата механика ще идат на кино. Ако пък доста от тях се окажат верни, наистина в следващите години би трябвало да се кефим повече на живота зареди новите открития.

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен29/10/08 14:45

    Дано да открият това, което държи всичко в някакъв ред, а именно причината за гравитацията. Големия адронен колайдър мисля, че е огромната стъпка напред за човечеството. До сблъсъка на протонните лъчи има време, в което и да умуваме какво ще ни даде или не експеримента, накрая пак ще има ползи. Може би няма да стане от първия път. Дано да не изгубят контрол над експеримента. Та ако нещо се засуче вътре - да си остане там. И все пак постоянно стават неща, за които не знаем.
    Не можем да се сърдим на учените за бъдещ провал. Нали те са ни довели до тук. Трябва да им имаме повече доверие. Аз съм спокоен относно тези събития, даже ги подкрепям напълно. Ако стане нещо то ще е набързо и няма да усетим нищо :)=

    ОтговорИзтриване
  43. Анонимен13/11/08 15:06

    На всеки 15-16 милиарда години физици от цял свят се събират и създават "Големият адронов колайдер"....

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен16/11/08 13:53

    Вие изобщо имате ли идея какво е черна дупка ? Много ми е интересно как може да възникне такава от нищото. Черни дупки не се повяват току-така. Пък и представете си резултата: земята ще бъде погълната от самата себе-си и същото ще стане със цялата слънчева система. И това от еднин колайдер ?!? Чувате ли се ? Най-много да избухне и да остави след себеси един кратер. Голяма работа.

    ОтговорИзтриване
  45. Анонимен4/12/08 17:02

    Според вас какво ще стане, ако например слънцето изведнъж стане на черна дупка? Нищо, само ще спре да свети. Масата му си остава същата, съответно и гравитацията му си остава същата, само размера му ще се свие "доста". Планетите ще продължат да си обикалят по орбитите.
    Та даже и да успеят да създадат малки черни дупки с LHC, каква гравитация си мислите че ще имат? Какво ще успеят да засмучат? Няма откъде CERN да вземат толкова много енергия (която е дошла от слънцето ако се замислим), за да създадат наистина опасна черна дупка. Колосални енергии да, но изобщо несъизмерими с материята която трябва да се създаде от тази енергия, за да се получи забележимо гравитационно поле за черна дупка. Моля, поправете ме ако греша.

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен3/2/09 02:18

    zdraveite na vsi4ki.Filip pozdravlenia za saita.Misli6 li 4e moje da se izmisli ne6to koeto da zatvori ozonovata dypka napalno.

    ОтговорИзтриване
  47. Анонимен9/2/09 04:49

    Защо толкова много хора се изказват, че ускорителя нямал значение и смисъл? Отговора е, че си позволявате да коментирате и отричате неща за чието значение нищо не знаете. Когато разбрах за проекта се зарадвах невероятно много, защото отговорите които ще даде са неописуемо значими и фундаментални. Това ще ни приближи до отговора за съдбата на вселената и човека, до Бог и до смисъла на живота или липсата му.

    ОтговорИзтриване
  48. Анонимен26/2/09 23:58

    Дано да стане тоэи експеримент и всичко да се иэпари.Веднъж за винаги да се сложи краи на жалкото ни съштествуване на тоэи свят.Това,което се случва тук е ужасно-войни,катастрофи,убийства и какви ли не други нештастия иэпълват нашето ежедневие.Вие знаете ли колко трудно и мъчително се умира.Това би бил чудеесен край на всичко.

    ОтговорИзтриване
  49. Анонимен15/3/09 02:02

    Много от хората, които коментираха питаха "Защо в такива размери?". Не съм учен и не мога да твърдя, че съм 100% компетентна, но мисля, че основна причина за това е, че все пак говорим за сблъсак на лъчи от протони - изключително малки частици. Ако експеримента се извърш в съвсем малък колайдер е възможно резултат да има и то успешен, но да не бъде забелязан. При провеждане в големи размери, резултатът ще може да се наблюдава и с просто око, да се заснеме с камера и т.н.
    Колкото до това, че първо трябва да се опита с по-малки - от написаното до тук се разбра, че има и други колайдери освен този, което означава, че това все пак не е технология измислена вчера и пусната днес, а плод на дълги изчисления и мислене. Освен това самите учени, които работят по него отменят експеримента няколко пъти, дори и за малки съмнения за сигурността му, което означава, че все пак не залагат драгоценните Ви животи "на една карта".
    Колкото до "черната дупка, която ще погълне цялата Земя, а може би и Вселена" - я стига! Това е тръба висока колкото човек. Представете си, че тя е Вселената, от която още не сме изследвали и малка част, защото е огромна. Сега си представете Земята и Слънцето спрямо Вселената - толкова ще са големи и получените частици и евентуални черни дупки спрямо тръбата на колайдера. Дори и най-голямата получена при експеримента черна дупка, едва ли ще може да глътне нещо по-голямо от пръстен.
    И на края за ползите - ако експеримента е успешен, такива ще има, и още как! Като за начало, ако частиците се съхранят повече от няколко секунди, над тях ще може да се извършат експерименти, които ще покажат от къде идва Земята(както и неините ресурси), как се развива и на къде отива. Това може да се окаже в помощ за запазване на полезните ресурси, които сме на път да изчерпаме. Антиматерията от своят страна също ще бъде изключителен ресурс, стига да успеем да я запазим и използваме внимателно. Според някои тя може да бъде както "горивото" на бъдещето, така и най-опасното оръжие в него. Ако не бъде експлоатирана за 2рото, може би ще се превърне в най-полезното откритие до сега.
    Мисля, че бях достатъчно изчерпателна в тезата си. Извинявам се за дългия ферман и нямам нищо против, ако някой има логична антитеза на моята, да ме поправи, с удоволстив ще вляза да я прочета. Пожелавам успех на всички!
    SaDBu7Tru3

    ОтговорИзтриване
  50. Анонимен22/5/09 12:24

    Ох ама колко сте ограничени повечето хора.. Изобщо не можете да си представите за какво става въпрос и продължавате да си държите на теорията "И какво о това" По-глупава реакция няма просто! Замълчете си поне! За тези, които си гледат мизерния животец.. аз да ви питам - като умрете заради физичен експеримент - КАКВО ОТ ТОВА?! А дали човекът може да напусне вселената ни не сте вие тези, които можете да го определите! И да, ако има начин, ще има и желаещи - аз съм първият!

    ОтговорИзтриване
  51. Анонимен22/5/09 21:35

    "А дали човекът може да напусне вселената ни не сте вие тези, които можете да го определите! И да, ако има начин, ще има и желаещи - аз съм първият!"
    A как ще разберещ това без експерименти бе тъпун?!? Или ти си некав СУПЕР ГЕНИЙ и на тебе експерименти ти не требат :D Ти познаваш ли некой да е постигнал нещо само с мислене и НИТО един опит?
    Нямам повече въпроси, благодаря ви господа :)

    ОтговорИзтриване
  52. Анонимен30/5/09 23:26

    Момчета и момичета нали до сега са пускали тази машина само на 1/3 от мощността и и не са бласкали частиците ? Така моя въпрос е някои знае ли кога ще се направи това

    ОтговорИзтриване
  53. Петьо10/1/10 22:33

    Ами кога....според последното инфо през 2012...когато е официялния край на света:)))

    ОтговорИзтриване
  54. Анонимен13/1/10 10:21

    Знам, че звучи нескромно, не искам да обяснявам, но прочетете we.hrankov.eu Втората част е написана година по-рано и обяснява Времето и други неща.
    Ще потвърдят експериментално написаното.
    Надявам се да им служи като отправна точка за търсенето, ще спестят много енергия.
    Петър Хранков

    ОтговорИзтриване
  55. Анонимен2/3/10 00:24

    ще се изкефа на макс ако земе да се отвори някоя черна дупка това ще е наи щастливия ден в живота ми моля се да стане нешто такова за сега благодаря за info то

    ОтговорИзтриване
  56. Анонимен9/5/10 18:28

    FLASHFOWARD който не е гледал сериала да го гледа .Там сюжета е свързан точно с Колайдера и представя една възможна последица от опитите с него

    ОтговорИзтриване
  57. Анонимен24/1/11 16:27

    ще правим икономии и ще гладуваме и тази година защото и Италия ще строи колайдер!!!

    ОтговорИзтриване
  58. Анонимен17/5/11 00:20

    Shte se radvam ako nqma problem :) no ako se isparim da e po barzo che tova bezparichie si ebalo maikata ;(

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате