неделя, юли 22, 2007

От газ до слънчева система

Образуването на звездите и планетите все още не е известно до най-малките детайли, но учените имат някаква представа как би трябвало да става това. Според тях всичко започва с облаци от газ, които съществуват в галактиките. С течение на времето в облака се очертава някаква структура, породена от "турбуленция" и влиянието на съседни млади звезди.

Всичко това води до струпване на газ в определени области от пространството, който газ под действие на гравитацията се срутва върху себе си и от въртеливото движение на газовия облак се наблюдава образуване на диск с "протозвезда" в средата. Постепенно върху протозвездата се натрупва още и още материал и когато той стане достатъчно, започва термоядрен синтез и тя става истинска млада звезда.

Това, което остава около звездата е остатъчен материал, наречен "протопланетарен диск". От него с течение на времето започват да се очертават зони, в които има натрупване на материя — протопланети. Дискът изтънява и скоро бива изцяло погълнат от звездата и новите планети и изчезва.

В краищата на младата слънчева система все още има остатъчен диск от материал, където процесите на планетообразуване продължават. В нашата Слънчева система този диск е известен като зодиакален прахов диск.



________
Източник: текст, видео

2 коментара:

  1. Много интересно, защо все по рядко се споменават имена на конкретни учени в наши дни, а се използва понятието "учените". Нима в наши дни не се раждат хора способни да достигнат научните постижения на хора като г-н. Нютон или пък на Айнщайн. Може би колкото по-напреднала е технологията, токкова по-промити са мозъците на днешните "учени". Най вероятно биват смутени от заобикалящите ги постижения докато достигнат възраст, на която са способни да разбият въпросната "теория на всичко". :)

    ОтговорИзтриване
  2. В наши дни името е Стивън Хокинг :) Има и други, разбира се, но те не са от ранга на Нютон или Айнщайн — такива велики учени се раждат изключително рядко.
    На мен също ми е интересно какво е да си физик, да работиш по разни проекти с надеждата да откриеш нещо ново и да се откроиш от понятието "учените". Може би наистина не им е лесно, но то затова са толкова интересни тайните на Вселената :)

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате