сряда, юни 27, 2007

Избухване на две свръхнови

По повод текста, публикуван днес в блога за наука на Капитал и възникналия въпрос в коментарите, реших да обясня нещата графично.*

В най-общи линии:

В галактиката MCG +05-43-16 избухват две свръхнови: SN 2007ck и SN 2007co. Необичайното е, че астрономите на Земята наблюдават двете експлозии в разстояние на 16 дни една от друга — нещо невиждано до сега. Действителното разстояние между свръхновите обаче е десетки хиляди светлинни години.

(клик за по-голямо изображение)

Ето какво може би се е случило (за простота приемам, че разстоянието между двете свръхнови е точно 10 000 светлинни години):
  1. Първата свръхнова — SN 2007ck — избухва доста време преди втората. Светлината от експлозията й започва да се разпространява във всички посоки със скоростта на светлината**. Лъчът изминава 10 000 светлинни години (разстояние, което светлината изминава за време 1 година) и стига до втората свръхнова — SN 2007co.
  2. SN 2007co избухва 10 000 години и 16 дни след SN 2007ck. Когато това става, светлината от първата свръхнова вече е в т. А.
  3. Двата лъча се движат към Земята и в даден момент (примерно след 200 милиона години) те се намират в т. В и т. С. Разстоянието между тях е точно 16 дни и тази времева дистанция се запазва постоянна (постоянна за това направление; за друго направление, както ще видим долу, дистанцията пак е постоянна, но е друга). Нашите астрономи виждат точно това: две избухвания през 16 дни.
  4. Да си представим, че астрономи от Планета Х също наблюдават галактиката MCG +05-43-16 и нека тази планета да се намира на равни разстояния от двете свръхнови. SN 2007ck избухва първа и 10 000 години по-късно светлината от тази експлозия стига т. А'. Шестнадесет дни по-късно избухва и SN 2007co.
  5. След време (например 200 милиона години) двата лъча ще се намират в т. В' и т. С'. Астрономите от Планета Х биха засекли просто две избухвания на две свръхнови в една и съща галактика, но през 10 000 години и 16 дни едно от друго. Нищо особено.
Най-често в една галактика свръхнова избухва на всеки 25 до 100 години. Това, което е наблюдавал екипът на Стефан Имлер от Goddard Space Flight Center на NASA чрез спътника Swift е чисто и просто съвпадение.

_____________________
* Написаното тук обяснение се базира на елементарна логика и на информацията, която имам от сайта на НАСА. Възможно е и да греша някъде :)

** Скоростта на светлината е крайна стойност, която учените са измерили, че е приблизително равна на 299 792 458 m/s. След това, през 1983 г., те приели тази стойност за точната скорост на светлината
по дефиниция и предефинирали понятието "метър": 1 метър вече е разстоянието, което светлината изминава за 1/299 792 458 части от секундата. Дори в бъдеще някой да направи още по-точно измерване на скоростта на светлината, това няма да промени стойността на фундаменталната константа С, а ще промени (пренебрежимо малко) дължината на метъра.

3 коментара:

  1. Анонимен5/7/07 00:41

    От три дена чета този прекрасен сайт /е ,с изключение когато работя/!!!Поздравления!!!От това имах нужда!!!Очаквам подробности и за земните апарати,които в момента са на Марс.Какво се случва с тях?Благодаря още веднъж!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен5/7/07 00:43

    ...А също и с мисията "Касини"???Защо не се упомена какво става с този апарат?

    ОтговорИзтриване
  3. Досега не съм писал за неща, свързани със Слънчевата система, защото интересът ми е предимно към дълбокия космос и възникването на Вселената.

    Но честно казано, мисиите до близки и не толкова близки планети също са интересни и заслужават внимание. Може би в бъдеще ще напиша нещо по въпроса, а до тогава можеш да потърсиш информация в блога на Орлин.

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате