събота, юни 23, 2007

Телескоп с течно огледало на Луната

Учените неуморно продължават да търсят нови технологии за наблюдаване на дълбокия космос, една от които е конструирането на огромен телескоп на Луната. Но този телескоп няма да е като сегашните, направени от големи полирани огледала, а от течност.

Според авторите на проекта, течността ще притежава покритие от сребро и ще бъде част от оптично-инфрачервен телескоп с диаметър от 20 до 100 м, способен да улавя обекти от 100 до 1000 пъти по-бледи в сравнение с телескопа Джеймс Уеб.

„В този случай показахме как Луната е идеална за използването на технологията с течно огледало за построяване на космически телескоп много по-голям от тези, които можем да си позволим да правим сега,” казва С. Пит Уордън, директор на изследователския център Ames на НАСА в Силиконовата долина и съавтор на техническия доклад. Водещият автор е Ермано Бора от университета Лавал в Квебек, Канада. Според Уордън, такива телескопи ще могат да виждат назад към ранните етапи от живота на вселената.

Течното огледало ще бъде пренесено до Луната в барабан, който астронавтите ще изпразнят във въртяща се мрежа, разгъната от робот като чадър. Повърхностното напрежение няма да позволява на течността да изтече през малките дупки на мрежата. Сред основните предимства на течните огледала са лесното транспортиране, сглобяване и поддръжка, които понякога са сериозен проблем при твърдите огледала.

При лабораторните експерименти изследователите използвали течност от „йонни соли”, които остават течни и при много ниски температури. Учените разстлали фин слой от хром и тогава добавили слой сребро. Според тях течните огледала все още не предлагат адекватна точност на образа, но всичко е само въпрос подобрение на технологиите.

Авторите на проучването ще продължат да работят по нови начини за конструиране на течни огледала. Те предсказват, че първият лунен телескоп с течно огледало ще бъде построен не по-рано от 2020 година.

(източник: НАСА)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате