вторник, юни 19, 2007

Физици предсказват смъртта на космологията

Физиците пророкуват смъртта на космологията — наука, която изучава произхода и еволюцията на вселената. За щастие космолозите няма да останат безработни поне още няколко билиона години.
1 билион = 10¹²; Винаги съм се чудел защо британците (от там и американците) не са възприели система СИ в ежедневието си, но специално при имената на големите числа са избрали по-интуитивната система. За повече информация: тук (англ)
Вселената се разширява бързо — може би не чак толкова бързо, че да се саморазкъса на парчета — но достатъчно, така че отдалечените галактики след време да се разбягват по-бързо от скоростта на светлината (!?). Толкова е известно от няколко години насам. Когато тези галактики станат невидими и се изпарят по-далеч, отколкото е възможно да се види, как ще могат бъдещите космолози (в случай, че сегашните ни познания се изгубят) да преоткрият теорията за Големия взрив и относителността, например?

Лорънс Краус е физик-теоретик от университета Case Western Reserve в Кливланд, Охайо. Според него бъдещите наблюдатели ще бъдат заклещени в безкрайна черна празнина. "Те ще се чувстват много специални когато това стане, защото малкият ни галактически куп ще е наблюдаемата вселена за тях." Която и да е галактика извън нашия куп ще изчезне след около 100 милиарда години. Бъдещите наблюдатели няма да имат и представа, че вселената все още се разширява.

Освен това след около 250 милиарда години ще изчезне и фоновото микровълново лъчение — отпечатъка от Големия взрив. Така според Краус учените няма да са сигурни за това как се е образувала вселената (не че сега сме много сигурни), да не говорим кога се е образувала.

Проблемът има общо с Доплеровия ефект. С разширяването на вселената дължината на вълната на електромагнитната радиация ще расте, а вълните ще стават все по-слабо доловими. "Дължината на вълната на светлината ще стане толкова голяма, че ще стигне размера на галактиката ни", казва Краус. За наблюдателя тя просто ще изчезне в небитието.

(превод от space.com)

5 коментара:

  1. Анонимен3/7/07 22:31

    това не е ли ирелевантно за нас, като се има предвид, че слънцето ще умре след 4 милиарда години, а земята ще бъде изпечена много преди това?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, така е. На практика тази прогноза не ни касае, но в далечното бъдеще може да напреднем достатъчно, че да колонизираме други планети и да станем независими от Слънцето и дори галактиката ни.

    За сега обаче разсъждения като тези в поста са по-скоро гимнастика за ума :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/11/07 19:23

    Една забележка:
    В САЩ ползват Short Scale, така че би трябвало 1 billion = 10^9.

    ОтговорИзтриване
  4. Така е. В случая обаче е по нашата система (long scale). Поне до колкото знам тя е официалната в България. В оригинала на статията е trillion.

    ОтговорИзтриване
  5. Обръщам ви внимание на блога си. Тема: Линеализирана физика

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате