вторник, юни 10, 2008

Защо няма да настъпи краят на света с ускорителя LHC

Често получавам коментари и имейли с въпроси дали предстоящите експерименти в Големия адронов колайдер (LHC) са опасни и могат да направят голяма беля. Дори попаднах на цяла тема по този въпрос в един форум. Искам ми се да систематизирам причините защо това няма да се случи.

Какво ще се случва в LHC?

По време на експериментите физиците ще ускоряват елементарни частици (адрони) в кръгов тунел с помощта на свръхпроводими магнити, които за целта са охладени почти до абсолютната нула. Ще се ускоряват два лъча в противоположни посоки, които ще се сблъскват в огромни детектори. При сблъсъците се създават плеяда от частици, като целта е да се установят характеристиките, траекториите и скоростите им преди да се разпаднат.

Опасни ли са тези сблъсъци?

LHC е най-мощният ускорител на частици, правен някога от човека. Имаме нужда от него, за да можем да надзърнем по-дълбоко в тайните на Вселената. Някои хора се притесняват, но учените ни уверяват, че опасност няма. Основните притеснения са следните:

Много мощни сблъсъци на частици?


Сблъсъците в ускорителя действително ще са най-енергичните, правени някога в лаборатория, но са далеч от мощността на колизиите, ставащи постоянно в природата. При избухване на свръхнови или при раждане на черни дупки се образуват т. нар. космически лъчи. Тези лъчи са с огромни енергии и пътуват от краищата на Вселената почти със скоростта на светлината, прекосяват милиарди светлинни години и се случва да навлезнат в земната атмосфера, при което неминуемо някои от тях се сблъскват с частици от атмосферата. LHC не прави нищо друго, освен да пресъздава подобни естествени събития в лаборатория, но в много по-малък мащаб. Такива сблъсъци са ставали в продължение на 4.5 милиарда години тук на Земята, както и на Луната, Марс, Слънцето и другите планети, и досега не е установено да са им навредили.

Създаване на черни дупки?


Черни дупки се образуват при колапс на масивни звезди, при което огромна маса се концентрира в една точка. Колкото по-малка е масата на звездата (или енергията), толкова по-слабо е привличането. Според някои физици в LHC могат да се създадат микроскопични черни дупки (с големината на протон), но това е възможно само ако съществуват допълнителни измерения. Дори и да е така, енергията на мини черните дупки не може да е по-голяма от енергията на създалите ги адрони. Това значи, че те няма да имат необходимата сила, за да погълнат каквато и да е материя (дори и да са се образували във вътрешността на най-плътните познати ни обекти — неутронните звезди). Нито необходимото време, защото черните дупки губят маса в процес, наречен изпарение. Колкото по-малки са те, толкова по-интензивно се изпаряват. Тези мини черни дупки ще съществуват само за частица от секундата преди да изчезнат. Освен това, ако при сблъсъци в ускорителя могат да се създадат мини черни дупки, то такива са създавани в продължение на милиарди години от космическите лъчи. И все пак досега Земята не е погълната.

Пресъздаване на Големия взрив?

Енергията в ускорените частици е силно концентрирана, но по абсолютна стойност е много по-малка от енергиите в ежедневието ни. Когато физиците казват, че ще пресъздадат Големия взрив те нямат предвид, че ще стане гигантска експлозия, от която ще се роди нова вселена, а че за много кратко време в силно концентрираната зона на сблъсъка (с размер на един протон) плътността на енергията ще бъде като тази моменти след Големия взрив.

Strangelets?

Стрейнджлетите са хипотетични частици, неоткрити досега, които са съставени изцяло от странни (strange) кварки. Те са по-тежки от нормалните кварки, съставляващи нормалната материя, поради което са силно нестабилни. Дори и да съществуват, електромагнитните им свойства ще ги отблъскват от нормалната материя и те просто ще се разпадат за части от секундата.

Радиация?

При ускорителите не може да се елиминира радиоактивното излъчване, понеже то е неизбежна част от изследваните процеси. В ЦЕРН са взети всички възможни мерки, за да се намали до минимум облъчването на персонала и изтичането на радиация в околната среда. Спазени са швейцарските, френските и общите европейски директиви по отношение на допустимата радиация. LHC е разположен в тунел на 100 метра под земята, което значи, че радиацията при работа на ускорителя, както и остатъчната радиация, няма да могат да изтичат. Само изпомпваният въздух ще бъде слабо радиоактивен: с интензитет около 240 пъти по-нисък от този на естествения радиоактивен фон, породен от същите онези космически лъчи и други природни източници.

Всички тези причини да не се притесняваме за безопасността ни не са просто измислени от група хора, а са резултат от десетилетия научни изследвания в държави от цял свят. Разбира се, има много малка вероятност всичките физици по света да са сбъркали, както и има вероятност "LHC да създаде дракони, които да ни изядат" ¹ :)

Без навлизане в неизвестното няма научно-технически прогрес. Все някой трябва да може да прецени дали даден експеримент е рисков и дали може да се извърши, а аз лично съм по-склонен да се доверя на физиците, отколкото на 99% от останалите хора по земята, които и идея си нямат за какво става въпрос.

За допълнителна информация (in English):
Cern.ch: Safety at the LHC
Специализиран доклад, публикуван в САЩ [pdf - 265 KB]
Специализиран доклад, публикуван в Европа [pdf - 172 KB]
Backreaction: Black holes at LHC - again

________
¹ Думи на д-р Аркани-Хамед в статия на NYTimes.

47 коментара:

  1. Анонимен10/6/08 10:53

    Доколкото знам, това, че черните дупки ще се изпаряват не е напълно сигурно, защото Стивън Хокинг все пак може да не се окаже прав.
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен10/6/08 11:05

    Филип, аз също съм убеден във важността на опитите, с оглед бъдещото развитие на човечеството. И все пак си мисля, че човечеството можеше да изчака още стотина години, докато успеем да създадем подобен ускорител на Марс и ако ще пресъздаваме условията, близки до тези непосредствено след Големия взрив, все пак да не го правим на Земята (камо ли в една от страните с най-хубава природа). Мисля, че познание от подобен характер може да изчака още 1-2 века. (погледнато от Вселенска гледна точка ;). Разбира се трябва да вярваме на научната общност. Успокояващо е, че няколко хиляди физици ще следят проекта, а той не се осъществява от някаква затворена политическа система (каквито бяха условията при Чернобил).
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  3. Привет, Александър.

    Изпарението на черните дупки не е наблюдавано експериментално, но теоретичните основи, на които е стъпило са изключително здрави. Всъщност, за близо 35 години никой не е опровергал разработките на Хокинг.

    Иначе идеята да отложим строежа на LHC с един век е равносилна на това да го прекратим - 100 години са прекалено много. Никой не знае какво ще е след 30, камо ли след 100. Можем само да спекулираме. Само че гадаенето няма никаква стойност, особено като не сме специалисти.

    Сега имаме възможността да доведем този проект до край и вероятно да научим неща, които да ни помогнат след 100 години да знаем повече за Вселената и да подготвим следващия голям експеримент. LHC се разработва от 15 години и са вложени страшно много усилия и пари, за да го отхвърлим с лека ръка. А аргументите против глобален катаклизъм са много силни.

    Поне повечето сериозни физици мислят така :)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10/6/08 15:56

    Лично аз смятам Хокинг за най-големия жив гений. Обаче това, че една теза не е опровергана 35 години, не значи, че няма да бъде и "лъчението на Хокинг" не прави изключение, според мен.
    Иначе, четох двата доклада на сайта на CERN, които отхвърлят катастрофичен сценарий. Действително има много сериозни институции зад тях - МИТ, Йейл, Принстън, Оксфорд, Хайделберг. Ясно е, че ако цялата научна общност подкрепя проекта, то опасност най-вероятно няма.
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  5. Разбира се, така е. Трябва да изчакаме да видим дали опитът ще потвърди изпарението.

    Мисля не е преувеличение това, че цялата научна общност подкрепя проекта. Според мен и ние като част от широката общественост трябва да го подкрепим. Интересни месеци предстоят :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен10/6/08 19:57

    Само да вметна. Може да се направи такъв колайдер на Марс, както предлага Александър и той да създаде черна дупка, която да изяде планетата, а не Земята. Но ако той си мисли, че това няма да се отрази на Земята, жестоко се лъже. Изчезването на Марс ще наруши гравитационното равновесие в района и това ще доведе до катастрофални последици за нас.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен10/6/08 20:05

    Филип, здравей отново.
    Единствено от аргументите ти не мога да приема това, че в LHC са вложени много пари, като причина да не бъде спрян.
    Според мен парите не бива да са фактор, ако става въпрос за сигурността и екологията. В много знакови катастрофи, като тези с Титаник и Чернобил, ако не се лъжа е имало икономически подбуди.
    Независимо дали има, или няма опасност, това няма нищо общо с парите.
    Иначе всички чакаме с интерес какво ще открият. Може пък да се окаже, че не е имало никакъв голям взрив ... :)
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/6/08 20:09

    :) в интерес на истината съм съгласен с горния коментар за Марс. Черна дупка на Марс или на Земята е все тая ...
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  9. Всъщност ако се прави колайдер извън Земята, май най-добре е да е на Луната, понеже е по-близо и така или иначе трябва да я колонизираме скоро :)

    Александър, прав си за парите. Те не са и не бива да са аргумент.

    Между другото, тези черни дупки, за които толкова се говори, доста учени дори се съмняват, че въобще съществуват. Ако ги открием това ще е доказателство по-скоро за наличието на допълнителни скрити измерения, което е далеч по-важно откритие отколкото самите мини черни дупки. Аз лично силно се надявам в LHC да успеят да ги създадат :)

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен10/6/08 22:52

    Ами ... Аз честно казано предпочитам да не ги създадат и да докажем, че няма други измерения. В момента се оправям добре в сегашния четириизмерен свят :) Не виждам с какво повече измерения ще ме направят по-щастлив :)

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен11/6/08 22:22

    Какво точно ще стане, ако открием допълнителни измерения?
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  12. Ако открием допълнителните измерения това ще е силно доказателство, че се движим в правилна посока към квантовата гравитация (теорията на всичко). Това ще предизвика интензивно изследване, наливане на пари и търсене на приложения на тези измерения... Както се казва - нова ера в света на физиката :)

    ОтговорИзтриване
  13. Всичко доводи защо не трябва да се страхуваме са напълно уместни и разумни.... НО всеки път като чуя за CERN се сещам за Дан Симънс - Хиперион и се стряскам.... :) Предполагам, че е на чисто психологическа основа, но все пак има доста случаи на автори фантасти предсказващи бъдещи явления.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен16/6/08 19:18

    Мдамм, лично аз не вярвам на разни предсказания за края на света. Обаче когато говорим за научно обоснована вероятност, това вече си струва да привлече вниманието на човек. Дори самият факт, че се налага експерти от Масачузетския технологичен институт, от Хайделберг и от Оксфорд да опровергават възможността за катастрофа, вече звучи тревожно. Все пак учени от подобен ранг не биха си направили труда изобщо да се включат в дебат, ако той почива само на фантазии.
    А има и нещо друго - за разлика от други сценарии за край на света, този с черна дупка изглежда твърде неизбежен. При ядрена война все можем да разчитаме, че някви хора ще се спасят някъде (примерно в московското Метро, ако вярваме на Дмитри Глуховски). При сблъсък с астероид - може пак нещо да оцелее. Ама това с черната дупка звучи твърде неизбежно. Затова съм съгласен, че тревогите са на психологическа основа.
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен16/6/08 19:21

    Между другото, Sinergy, това с черната дупка и кратера Париж не беше ли в други книги на Симънс - "Илион" и "Олимп".
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  16. На 20 юни ЦЕРН изкара последния доклад за сигурността на LHC. Ето официалния press release, а тук има PDF с обобщение на обикновен език (англ., фр., нем.). В общи линии основният аргумент е, че в LHC ще се пресъздават естествени събития, случващи се многократно във Вселената и щом много по-мощните космически лъчи не са унищожили Земята, то и LHC няма да го направи.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен23/6/08 13:22

    Благодарим Филип :)
    А последно кога започват първите сблъсъци на частици? И ще могат ли да се следят по някакъв начин?
    Александър Александров

    ОтговорИзтриване
  18. Засега нямам по-различна информация от тази, която пуснах в началото на месеца. Не съм сигурен дали може да се следи прогреса в LHC, но съм убеден, че и да може, няма нищо да разберем от получените данни. Учените ще ги анализират доста задълбочено (и доста дълго време) преди да получим новини на разбираем език. :)

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен7/8/08 20:23

    Може ли някой да ми каже кой финансира проекта,на кого ще принадлежат резултатите,каква е степента на секретност,трябва ли да забравим надпреварата за атомната бомба?
    Ами ако идва супероръжието?

    ОтговорИзтриване
  20. попаднах на нещо интересно за ускортелите- че една от целите е да се провери дали е възможно пътуване във времето. Резултат - да, но само назад и само ако частиците се ускоряват със скорост, по-голяма от тази на светлината. Колкото по-бързи са, толкова по-назад във времето.... та въпросът ми е: има ли нещо вярно в това?

    ОтговорИзтриване
  21. Не, това не е вярно. Фундаменталните закони на физиката не позволяват частиците да се ускоряват до скорости по-големи от тази на светлината. Невъзможно е дори да стигнем тази скорост, защото колкото повече ускоряваме частица с определена маса, толкова повече енергия ни е нужна. Теоретично за да ускорим частица до скоростта на светлината ни е необходима безкрайно много енергия. Единствено безмасовите частици (като фотоните) могат да се движат с тази пределна скорост.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен8/9/08 21:56

    E, добре де, не че съм против развитието на науката и на това да разберем как е възникнала Вселената, съответно - как се развива и доколко. Но питам, и КАКВО ОТ ТОВА, че ще разберем? За мен, като човешко същество, е по-важно да разбера кога, как и защо е възникнал животът именно на нашата планета - общо биологичния вид, а не само човешкият живот. И опитите на ЦЕРН ще докажат ли съществуването на първоначалието - БОГ, или учените ще изземат неговите функции. А съществува ли такава "личност"? Нека да не Ви звуча назадничаво - аз съм за прогреса в науката и в развитието на живота. Но всяко нещо следва да има своя смисъл, за да бъде оценено по достойнство. Та отново питам - и какво от това, че ще разберем за съществуването на други измерения, паралелни светове и т.н.? Животът на човека е твърдекратък, за да се докаже реално дали са прави учените или не. Мисля, че по-важно е да вложим усилията си за удължаване на живота на човека и биологичните видове, за запазване на ресурсите на планетата ни и др.подобни ценности. Гледам по-философски на нещата и смятам, че най-важното в живота е да правиш нещо смислено, нещо, което ще остави отпечатък и ще е полезна за всички. Другото е чисто и просто загуба на време. А то е най-ценното измерение, което не се връща назад и веднъж изгубиш ли го, го губиш навеки. То е БОГ!

    ОтговорИзтриване
  23. Може би. Но никой не може да знае какви последствия може да има едно откритие и за какви именно цели може да се използва. Животът не е само физика, както не е и само химия или каквото и да е друго. Всяка наука е свързана с останалите по някакъв начин и може да черпи ползи от тяхното развитие. Не знаеш кое откритие до какви нови достижения и в коя област ще доведе.....

    ПС: а по темата за черните дупки - твърди се, че са наблюдавани. Но само такива, които поглъщат светла материя, т.е. не се следи самата черна дупка, а аномалиите, които тя предизвиква в приближила се до нея звезда, изкривяването на светлината и пр. А иначе би ми било много интересно да разбера как смятат в лабораторни условия да засекат нещо такова...

    ОтговорИзтриване
  24. Хипотетичните черни дупки, които ще се създадат в LHC, са много различни от онези огромните. Теоретично те ще са изключително малки, горещи, ще се изпаряват почти мигновено, а и съществува т.нар. decay signature: това са елементарните частици, които ще се образуват при разпада на мини черните дупки. За всичко това са изградени модели и симулации, така че физиците просто ще наблюдават дали моделите се потвърждават експериментално.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен10/9/08 00:20

    А да попитам само, ако започнат нежелани реакции, които са с неочакван изход има ли възможност самият процес да се прекрати? И каква е гаранцията, че тези реакции ще се разпространяват във въпросният тунел пригоден за опитите? Мисля, че това няма как да се предвиди, а рисковете тук ми се виждат повече от вероятните възможни положителни резултати, които ще помогнат да се движим във времето или ще ни покажат как се е зародила нашата Вселена. Да не се мислим за Богове, ние все пак сме временно на тази земя и нека не я разрушаваме преждевременно.
    Любо_питна

    ОтговорИзтриване
  26. В кръга на шегата: ето. Иначе не вярвам някой сериозно да мисли, че подобен експеримент е 100% безопасен. Това е невъзможно. Но според учените рисковете са минимални и са оправдани. А те са най-запознати с цялата работа, така че те трябва да взимат тези решения.

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен10/9/08 12:24

    Съгласна съм, че учените са най-запознати, но и не, че те трябва да вземат решения за провеждането на експеримент, който може в даден процент дори и минимален да е той да застраши живота и сигурността ни. Каквито и средства да са вложени са неоправдани от тази гледна точка, а понеже очакванията и инвестициите са много големи, лично на мен не ми се вярва в даден момент получи ли се опасност от протичането да въпросното явления, да се спре опита.
    Науката е едно, реалността друго. Дано не са учените тези, който ще ни покажат не как се заражда Вселената, а как се "затрива".
    Бог да е с нас.
    Любо_питна

    ОтговорИзтриване
  28. Според мен няма да се случи абсолютно нищо. Нито ще се образува черна дупка,нито някакъв взрив, нито пак ще открият нещо, което не го знаят. А за това с черната дупка, звезди десетки пъти по големи от Слънцето след "Свръх нова" са ставали на прах. Неса успели да достигнат и Неотронна звезда камо ли Черна дупка, а вие се притеснявате от сблъскването на 2 протони атома. Притиснява ме единствонно, че няма да мога да наблюдавам провеждането на експеримента!!!

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен10/9/08 13:58

    Днес няма да се случи нищо. Има още около 2 месеца за окончателните настройки на съоръжението, преди осъществяване на истинския експеримент. Това обаче не бива да ни успокоява! Почти сигурно е, че подобни сблъсъци ще породят малки черни дупки. Учените твърдят, че те ще се изпарят в следствие на един особен вид радиация. Тъпото обаче е, че няма никакви практически доказателства за съществуването на тази радиация. Ако не се лъжа това е теория на около 80 години, която никой нито е успял да обори, нито да потвърди. Иначе черните дупки са само една от потенциалните заплахи. Възможно е например създаването на някаква странна материя, която да се окаже по-устойчива от познатата ни до сега, което може тотално да преобрази строежа на атомите и връзките между тях. Това може да превърне земята в нещо ново и различно и естествено смъртоносно за живота, такъв, какъвто го познаваме. Възможно е и възникването на антиматерия, противоположно заредена на обичайната материя. Има теория, че подобно нещо вече се е случвало в Русия и е предизвикало огромният взрив, с последвало радиационно лъчение, из руската тайга през 30-те, който е документиран, но все още няма разумно обяснение. Друга заплаха е огромната енергия, която ще се освободи при подобните сблъсъци. Всъщност учените това май ги интересува най-много, защото точат лиги да я впрегнат, да работи за човечеството, подобно на ядрената електроенергия. Въпросът е дали ще успеят да я контролират, камо ли да я анализират и култивират. Що се отнася до нови измерения и създаването на проходи между тях, както и разпарцалосване на материята на времето – всичко това е възможно или не – просто човечеството все още знае прекалено малко и е твърде тясно обвързано с измеренията, в които се е зародила първичната ни същност. Всъщност аз лично съм почти обеден, че най-големите заплахи, които експеримента крие, са все такива, за които учените не са и помисляли, просто заради ограничените разбирания, които човешката природа предоставя. Иначе обяснението, че в природата такива сблъсъци има постоянно – това не е съвсем вярно. В природата имаме лъчи, които се сблъскват при подобна скорост с космически обект (планета например), която обаче можем да приемем като статичен, т.е. неподвижен обект. В лабораторията пък ще има два лъча с еднакво невъобразима скорост прецизно насочени един срещу друг... Това по принцип е почти невъзможно да се случи в космоса. Всичко това ме навежда до няколко възможни варианта и хипотези за случващото се: 1 – Хайка озлобени и комплексирани физици с нередовен полов живот, които мастурбират на снимки от каталога на CERN, ще бръкнат надълбоко в контакта на вселената, защото за тях да измрат докосвайки началото на физиката е еквивалентно с това да се докоснат до Бог и до абсолютното познание, което обезсмисля съществуването; 2 – Над земята е надвиснала сериозна опасност, за която не са ни казали страхувайки се от ескалирането на масова паника, и единствено този експеримент, колкото и да е опасен, може да спаси човечеството; 3 – Безобразно алчни олигофрени не са щастливи, че са инвестирали милиарди в желанието си да получат нов енергиен източник или оръжие и пришпорват нещата, въпреки че човечеството очевидно не е дозряло научно за подобен експеримент; 4 – Земята е лаборатория на извънземна цивилизация, а единственото предназначение на човечеството е осъществяването именно на този експеримент, на безопасно разстояние или в безопасно измерение от тяхната слънчева система или галактика или в каквото там съществуват; Дано да е вярна теорията, че всички експерименти, които се обявяват публично, са предварително изпитани и анализирани. Дано това да е един вид цирк, с който да оповестят резултатите на предварително осъществени проучвания. Ако ли не – дано всичко да мине наред. Най-добре ще е, ако през следващите седмици задрямалото гражданско общество се стресне до толкова, че да окаже натиск за прекратяването на това безсмислено, като актуалност, а иначе напълно апокалиптично като потенциал изследване. В конкретната задача има прекалено много неизвестни! За съжаление, когато говорим за пари, власт и комплекси разумът винаги се свива изплашен и низвергнат в ъгъла - както стана и на съдебното дело, имащо за цел прекратяването на проекта.

    ОтговорИзтриване
  30. Всъщност частиците от космическите лъчи имат в пъти по-високи енергии от тези в LHC. Все още не можем да се мерим с Вселената.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен10/9/08 16:40

    Вярно, че човешкият живот е кратък, но да се надяваме, че с човечеството нещата не стоят така :) Лично мнение, но може би нашите потомци ще успеят да оползотворят резултатите от тези експерименти. Това, че нас (може би :) ) няма да ни има след 100 години, не значи да отхвърляме нещо, което може и да е полезно на живеещите тогава.
    Абсолютно се доверявам на преценките на учените за съотношенията полза-риск.
    Любо_знателна

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен10/9/08 21:43

    Друго освен да се надяваме не ни остава, при положение, че сме поставени пред свършен факт и всичко вече е в действие. Надеждата умира последна.
    Любо_питна

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен11/9/08 12:11

    СПРЕТЕ LHC!

    http://www. bgpetition. com/LHC/index. html

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен11/9/08 13:38

    Не мога да разбера каква е тази паника и страх. Хора не разбрахте ли, че всяка секунда се извършват хиляди такива "естествени експерименти" в атмосферата и то с много по-голяма сила, в продължение на милиарди години. LHC просто ще пресъздаде това в лабораторни условия. А по отношение на това, че не е на 100% сигурно, просто нищо не е 100% сигурно. НЯМА 100% сигурност.
    А вероятността да се случи нещо непредсказуемо е по-малка от тази в един и същ миг, да се взривят всички атомни електроцентрали на планетата + целия ядрен арсенал или пък цял живот да печеля шестици от тотото, при всеки тираж от всички тегления.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен11/9/08 13:41

    Атомната бомба се получава чрез разпадането на атоми, нали така. Представи си каква енергия се отделя...
    Сега си представи, че не само атома ще се разпадне, ами и частиците, които го изграждат, също ще се разпаднат. А те дълго време са се смятали от науката за неделими. Представи си колко по-голяма енергия ще се освободи при този процес.
    Както знаеш във физиката, на всяка действие има обратно по сила противодействие. Силната енергия при разпадането на протоните в колайдера ще предизвика обратна по сила имплозия. Ако теориите за други измерения се окажат верни и бъде създадена черна дупка, тази имплозия може да се превърне в необратим процес.
    За да ти стане още по-ясно – все едно да източваш бензин от резервоар с маркуч. Засмукваш веднъж, а после само стоиш и пълниш тубата.
    Точно това смятат да направят от CERN – да засмучат земята от другата страна на измеренията, в които съществуваме, като се надяват, че радиацията теоретично предложена от Стивън Хокинг ще прекъсне този процес в зародиш. Само дето за съществуването на тази радиация няма никакви доказателства от практиката, а опасностите са съвсем реални.

    ОтговорИзтриване
  36. Анонимен11/9/08 14:38

    Ако имаше така опасност, Земята просто нямаше да съществува.

    ОтговорИзтриване
  37. добре де,говорите за мини черни дупки които ще се изпарят за хилядни от секундата.ами ако тези микроскопични черни дупчици с живот 10^-(незнам си коя) секунди не се изпарят,а предизвикат необратима верижна реакция при която "дупчицата" да пораааасне голяма,голяма.то е ясно,че работата не е в 2,200 или 2 000 000 протона които се сбльскват с огромна скорост.работата е в рекацията която ще направят,а тя сьс сигурност е нещо напьлно непознато на човека.такаче аз мисля,че има някькьв риск.любопитството ще ни погуби и както се казваше,-"има неща които ние никога не трябва да разбираме!"но ако от мен завийсеше още сега бих натиснал бутона "ON" на този ускорител:) ех,наукааа...всичко даваме за теб:)

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен12/9/08 23:06

    http://www.bgpetition.com/LHC/index.html - Петицията е тук;-)

    ОтговорИзтриване
  39. ОК, разбрахме всички за петицията.

    ОтговорИзтриване
  40. Анонимен17/12/08 16:09

    Добре, "нека си направят хората опита, пък нас да не ни мислят". Моите опасения са точно относно сигурността на самия опт. Така да се каже това за което не са сигурни че ще се случи и немогат да кажат че са 100% сигурни базирайки знанията си само на една теория за изпаряването на черните дупки която не е абсолютно доказа а просто досега не е опровегана от никой, защото просто никои до момента не е измислил нещо по вероятно за да наложи ново мислене, иначе казано - Никой не ни дава гаранция че опитът е 100% безопасен защото физиците само предполагат какво ще се случи базирайки се на теоретични данни(и да, разбирасе прочетох за "естествените опити" във Вселената, но мисля че тук става на въпрос за нещо коренно различно от това). Щом са толкова сигурни че е безопасно, нека го докажат с по солидна информация, а не от типа "предполагам че е безопасно :) " защото все пак науката не е достигнала нивото си на развитие за да овладее енергията отделена от сблъсъка на частиците в ускорителя, а да не говорим за това което не ни е известно при самият процес, искам да кажа "X и Y в задачата" дали ще бъде то черна дупка или нещо което човечеството не е виждало и не е готово да види.
    17.12.08г. :)

    ОтговорИзтриване
  41. Аз съм съгласна с това,че няма да има край на света. Както и опита с колайдера не е опасен, защото нищо няма да последва. Този сблъсък е симулатативен. Както ако нещо изпълни матката на жена, то не означава, че ще се роди бебе. Защото исамия "големия взрив" е като раждането. Той е в последствие от натрупване на информационен баланс в модулярна сфера, която ражда взрива. За това се изискват закономерности на еволюционното развитие.
    Първо учените трябва да се запознаят с моята теория за времето и пространството , да се усвои, разбере и тогава да се правят опити, а не на слука. Липсва една единна теория, която е моята АСТРОБИОНИКА. Нима, СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ Е ОБЯСНИЛ ДОКАЗУЕМО, КАКВО Е ВРЕМЕТО. Както и никой не е наясно какво представлява, то следва ли да се правят опити насляпо. Много неща се откриха и видяха, но е нужна теорията за да се разберат и преоткрият. Така както до днес се преоткриваха видимите неща в света ни и се разбраха, то сега се откриват невидимите. Но понеже невидимите не се виждат и трябва да се откриват едно по едно, то по-лесно ще бъде да се изучи готовата теория, която предлагам и чрез нея да следват откритията за да има съвместимост.
    От друга гледна точка, хората се мислят за "края на света" и при всеки подходящ случай се опасяват. Но това внушение идва от Библията, защото и нея хората не разбраха.
    Само ще кажа, че този край, както е записан "свършек", не е край, като унищожение. Той е край на едно развитие в еволюцията на човека. И този край е край на програмно развитие, което се затваря и отваря нова ера в развитието на човечеството с всички позитиви в изграждането и извеждане на негативните образи. Защото евоволюцията го изисква, според програмите на създателя на съзидяанието. Това е записано в края на Библията за идване на новия град от чисто злато. Това означава "чисто", като изчистване, след построяване на къща и следва нейното обзавеждане. Така е написано и в Библията. Че съграденото се изпитва с огън и което устои на времето.
    Така, че края не е това което е във въображението за край, а е идване на новото време в нова закономерност.. и отваряне на нови програми в развитието на човечеството. А това го прави не човека, а времето. Така както ембриона се развива и следва раждане в нова програма на развитие и прочие. Така е записано, че който не се роди "отгоре" не ще види Божието царство на разума. Бог управлява в разума ни.

    ОтговорИзтриване
  42. Анонимен13/4/09 13:49

    щом са се захванали толкова сериозно с този проект значи скоро идва края на света и този експеримент с човечеството е наложителен. Аз сам "ЗА" този този проект.

    ОтговорИзтриване
  43. мисля, че човечеството можеше да изчака още стотина години, докато успеем да създадем подобен ускорител

    ОтговорИзтриване
  44. Анонимен13/2/10 23:46

    Мисля, че можеш да се върнеш в пещерата от която си дошла и да чакаш там колкото си искаш. Хора като теб дърпат човечеството назад и нищо чудно някой ден или да се върнем в пещерите (ако някой лут ви слуша) или да ни тресне някой астероид и да си измрем като динозаврите (понеже хора като теб са спрели развитието на науката 'със 100...10000' години) нямайки какво да направим за да го спрем.

    ОтговорИзтриване
  45. Анонимен14/2/10 08:33

    Демо "Какво ще ни се случии на нас ако се забавим' - http://www.space.com/common/media/video/player.php?videoRef=SP_090915_mars-show4

    ОтговорИзтриване
  46. Анонимен11/6/10 17:19

    и аз се доверявам на учените те си знаят работата ако си я незнаят за какво ги нарича ме учени.Те искат да се види как се е образувала вселената и да видят колко ни остава да живеем или по точно до се каже кога пак може да се очаква Големия взрив за да бъдем потготвени за това :)да ве кажа чесно аз много се интересувам от такива работи пълна съм я многа въпроси и се надявям някой да ми отговори на тях. :)

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате