петък, юни 06, 2008

Отново за Големия адронов колайдер

С наближаването на дългоочаквания момент, когато Големият адронов колайдер (LHC) ще заработи, очаквам да започне да се пише и говори все по-често за него. Това безспорно ще е голямо събитие в научните среди и ще предизвика интерес и сред нас — обикновените хора.

Ето вероятният график, който трябва да очакваме при условие, че всичко върви гладко:
  • До края на юни магнитите на LHC ще бъдат охладен изцяло. В момента само част от осемте сектора са охладени до необходимата температура от 1,9К.
  • През юни ще бъде ограничен достъпът до детекторите и тунелите и ще се провеждат тестове.
  • Към края на юли се очаква да бъде пуснат първият лъч от адрони (протони).
  • Смята се, че ще са необходими два месеца до достигане на предвидените енергии от 10 TeV.
  • Към края на септември ще бъдат проведени първите сблъсъци на частици с енергия 10 TeV. Ръководството на проекта е решило тази година да не се достига проектния максимум от 14 TeV.
  • Към края на ноември съоръжението ще бъде изключено за зимния период.
  • През 2009 г. ще бъдат осъществени първите сблъсъци с енергия от 14 TeV.
От този предварителен график разбираме, че тази година експерименти ще се извършват в период от два месеца. По-вероятно — 6-7 седмици.

Разбира се, медиен шум ще има само при пускането на първия лъч. След това научните експерименти ще текат скрити от погледите ни, до момента, в който физиците направят важно откритие. Ние ще следим с интерес.

И докато очакваме началото на експериментите, ето десет впечатляващи факти за LHC:
  1. Когато 27-километровият кръгъл тунел е бил прокопаван между Женевското езеро и планината Юра, двата му края са се срещнали с разминаване по-малко от 1 cm.
  2. Всяка от 6400-те свръхпроводими нишки от ниобиево-титаниева сплав в LHC е около 0.007 mm дебела — 10 пъти по-тънка от обикновен човешки косъм. Ако навържите всички нишки една за друга, получената дължина ще е достатъчна да стигне до Слънцето и обратно 5 пъти, и ще остане и за няколко дължини до Луната.
  3. Всички протони, които ще се ускоряват в CERN са получени от обикновен водород. Въпреки че протонните лъчи в LHC са много интензивни, само 2 нанограма водород ще бъде ускоряван на ден. За да ускори 1 грам водород на колайдера ще са му нужни 1 милион години.
  4. Централната част на тръбата ще бъде най-големият хладилник в света. При температура по-ниска от тази в дълбокия космос, в нея ще бъдат всички важни свръхпроводими намотки.
  5. Налягането в тръбите ще е десет пъти по-ниско от това на лунната повърхност. Това е много дълбок вакуум.
  6. Протоните с максимална енергия ще се движат с 0.999999991 пъти скоростта на светлината. Всеки протон ще изминава цялата 27-километрова тръба повече от 11000 пъти в секунда.
  7. С максималната енергия всеки от двата лъча протони ще бъде енергийно еквивалентен на 400-тонен влак, движещ се със 150 km/h. Тази енергия е достатъчна за разтопяването на 500 kg мед.
  8. Слънцето никога не залязва за екипа, участващ в проекта ATLAS. По експеримента работят учени от всеки континент, без Антарктида.
  9. В магнитите на детектора CMS има около 10000 тона желязо. Това е повече от желязото в Айфеловата кула.
  10. Данните, записвани при всеки от големите експерименти в LHC ще са достатъчни да запълват по около 100 000 DVD-та всяка година.
________
Информацията, използвана в тази публикация, е взета от различни източници, включително блогът на Tommaso Dorigo, статия във PhysicsWorld.com, и официалният сайт на CERN. Снимката е от галерията на CERN. За повече информация относно ускорителите на частици вижте статиите ми в блога за наука на в. Капитал: част І, част ІІ, част ІІІ.

Написах тази публикация отчасти и като отговор на въпрос, поставен в коментар от Надя Иванова. Искам да се извиня, че чак сега отговарям, и да изразя надеждите си, че в бъдеще ще ми остава повече време за този блог.

5 коментара:

  1. Анонимен7/6/08 11:34

    Възможно ли е от тези опити да стане някаква голяма беля? Никъде не пише има ли някакъв риск от провеждането им :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не е възможно :)

    Съществуват различни хипотези за катаклизми, които ще ни унищожат, дори гледах едно видео как създадена в CERN черна дупка ще погълне Земята. Можеш да го видиш в блога на Bee Backreaction.

    На същия този адрес Bee (bee като пчела) е написала 9 аргумента против черната дупка, която изяжда планетата ни.

    На практика енергиите, което можем да постигнем в CERN са в пъти по-ниски от енергиите на мощните космически лъчи, които всеки ден бомбардират земната атмосфера. Ако по този начин можеше да се унищожи Земята, то досега да е била унищожена.

    Иначе има вероятност да стане беля - може би не глобална катастрофа, но все пак LHC е гигантско съоръжение и не е детска играчка. Според мен всичко ще е ОК.

    Ала имай предвид, че настъпват златни времена за всякакви незапознати хора и шарлатани, които ще провокират обществото, ще ръсят невярна информация и ще ги публикуват в жълтата преса, от което страда науката.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/6/08 20:50

    Наминавам, обаждам се, нямам въпроси на този етап, и аз чакам първите и по-нататъшни резултати от експеримента.
    ти информирай надлежно...:))))))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Светла, мерси, че намина :)
    Дано да успея да информирам навреме! Но по-важното е да има за какво да информирам ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. има ли смисъл да обсъждане точно кога схте дойде края на света...няма ли по добри теми на разговор

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате