четвъртък, март 06, 2008

Изкуствен хоризонт на събитията

Британски учени от университета St. Andrews в Шотландия са създали изкуствен хоризонт на събитията в лаборатория. Това ще позволи да бъде изучен един от най-големите феномени във Вселената: черната дупка.

Черната дупка е голяма маса, концентрирана в една точка (сингулярност). При това времепространството около нея се изкривява до такава степен, че всичко попаднало отвъд хоризонта на събитията изчезва завинаги. Или поне така се предполагаше, докато Стивън Хокинг не доказа математически, че черните дупки губят маса при процес, наречен изпарение. Този процес не е наблюдаван, но се предполага, че е най-забележим при мини черните дупки. Такива може да бъдат създадени в LHC на CERN, който ще заработи по-късно тази година.

Британските учени са симулирали ефекта на преминаване на светлина зад хоризонт на събитията като пуснали в оптично влакно два лъча светлина. Единият е постоянен и бавен, а другият — кратък и бърз (светлината се движи с различна скорост в дадена среда в зависимост от характеристиките на вълната). Бързият лъч трябвало да настигне и изпревари бавния, но бавният променил оптичните свойства на влакното, в резултат на което бързият лъч бил значително забавен и не успял да задмине бавния. Това се случва и при преминаването на хоризонта на събитията: светлината се забавя дотолкова, че бива хваната в капана на черната дупка.

Щом учените се научат да симулират хоризонт на събитията в лабораторни условия, те ще могат да го изучат и да разберат в крайна сметка правилна ли е теорията на Стивън Хокинг за изпарението. А от там ще се доближим с още една стъпка към заветната теория на всичко.

Още по темата в: Space.com; UniverseToday; Telegraph.co.uk

________
Снимка: светлина в оптично влакно, Space.com

6 коментара:

 1. Анонимен7/3/08 17:02

  Аз пък си мислех че скоростта на светлината е константа.

  ОтговорИзтриване
 2. Скоростта на светлината е константа във вакуум. Когато тя се разпространява през някаква среда (вода, въздух, стъкло...), то скоростта й е по-малка от тази във вакуум.

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен12/3/08 09:19

  Аха значи те са пуснали едини във вакум а другия във влакното и са забавили този във вакума. Ясно. :)

  ОтговорИзтриване
 4. Ами не съвсем. Поне това което разбрах е, че са пуснали и двата лъча във влакното - един след друг. Само че понеже те са били с различна дължина на вълната, то единият е бърз, а другият - бавен. И вместо бързият да настигне и изпревари бавния, той се е забавил. Нещо такова :)

  ОтговорИзтриване
 5. Анонимен17/3/08 11:39

  Стига бе човек ставаш смешен. Електромагнитни лъчения, независимо от дължината на вълната, се движат с една и съща скорост в дадена среда.

  ОтговорИзтриване
 6. Анонимен6/11/10 19:20

  hi,svetlinata ot kakvo se sastoi ,edva li, neshtro moje da ia spre osven neinia razpad tai kato e edno tamna materia i edno svetla sled kato se razdeliat stavat neutralni i ne izlachvat nishto.t.e.spira, niama energia.no imat skorost .

  ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате