събота, януари 19, 2008

symmetry

Преди известно време попаднах на интернет страницата на symmetry magazine — издание на Фермилаб (най-големият кръгов ускорител на частици в САЩ) и SLAC (Stanford Linear Accelerator Center — най-големият линеен ускорител на САЩ) — и двете съоръжения са финансирани от US Department of Energy.

На сайта на списанието има възможност за абониране не само за електронния формат, но и за хартиения. При това безплатно. Реших да пробвам и ето, че днес получих втори брой.

Самото списание не е нещо особено, но има интересни статии от физиката на елементарните частици и други аспекти на тази забележителна наука. Та който иска, може да се абонира на тази страница (или да го чете онлайн, разбира се).

5 коментара:

  1. Анонимен20/1/08 21:16

    Звучи супер! Да ти пратят от САЩ до България. Много мило.

    С една дума - честито!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен21/1/08 09:23

    Гот, гот! Досега не ми се е случвало наистина да пратят нещо, а съм се регистрирала няколко пъти за разни материали.
    Бай дъ уеи: вчера имаше огромна статия в 168 часа пак за циклите на слънцето и очаквания ледников период само след 50 годинки. И тъй като си писал за това, ако мислиш, че може да напишеш още нещо по темата, давай:)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен21/1/08 10:37

    Четете електронните им издания ако имате такава възможност. Всяко дърво трябва да расте между 15-20 години за да бъде отсечено и направено на 700 торбички или 'незнамсиколко' листа хартия. Чувството да ти пратят нещо чак от САЩ може да е хубаво, но помагайки на едно дърво, на природата, на планетата.. не е ли по-хубаво? :)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен21/1/08 11:41

    Съвестта ми е чиста, защото от години събирам всеки лист хартия, който попадне у нас, за вторични...
    Затова бих си позволила удоволствието да пускам истински коледни картички например.

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина това, което е в списанието, го има и онлайн (едно към едно), така че малко няма смисъл да го изпращат.

    По този начин обаче ускорителите се популяризират, защото това хартиено списание може да попадне в ръцете на други хора, които да прочетат, да се впечатлят, да научат нещо ново... Може би са сметнали, че в дългосрочен план науката печели повече. Това в САЩ де, тук пак казвам, че е безсмислено :)

    PS. Добре, ще напиша нещо за Слънцето. То е интересна тема :)

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате