петък, януари 25, 2008

Pareidolia

"Парейдолия, (парейдолическа илюзия): (Древно-гръцки: para- лъжлив, и eidolon, умалително на eidos изображение, форма.) е психически феномен, породен от неясен, неопределен и погрешно дешифриран стимул (често визуален). ... Тази функция е била важна при развитието и социализацията на човешки вид. ... Парейдолията е признак за развито въображение, а понякога и за начален стадий на остра психоза."Уикипедия

След като дълго време все още действащите мисии на Марс не получаваха заслужено внимание от страна на медиите, марсоходът Спирит трябваше да направи тази снимка, за да се вдигне шум. Ето изображението с ниска резолюция:


А ето кое привлече вниманието на медиите:

Увеличих това изображение от оригиналната снимка с висока резолюция, която може да се намери тук. На панорамата горе не може да се види, но тази "фигура" се намира най-вляво. Да, прилича на човешка фигура, но не, това не е живо същество.

Снимките от почти всички космически кораби и сонди са монохромни. Цветни изображения се получават като се правят поне по три отделни снимки с цветни филтри, които после биват наслагвани една върху друга. Докато е правена тази снимка, соченото за "живо същество" не е мърдало в продължение на няколко минути. Освен това, три дни преди да бъде направена панорамната снимка, с навигационните си камери марсоходът е направил ориентировъчна снимка, на която също се вижда тази скалá.

Увеличеното изображение създава илюзията, че "фигурата" е с размери на човек. Истината обаче е, че тези скали са били на около 5 метра от роувъра Спирит, което значи, че "човекът" е висок 6 cm.

Забележителното на снимката от Марс не е случайната игра на светлината, която създава парейдолическата илюзия, а е фактът, че това наистина е Марс. Това е един друг свят на повече от 100 милиона километра от нас, на който едва сме направили първите си стъпки, но пратениците ни там вече четири години скитат и ни пращат данни. Двата роувъра Спирит и Опортюнити са били проектирани да работят не повече от шест месеца.

5 коментара:

  1. Анонимен26/1/08 12:40

    някой си е поиграл 5 мин с фотошоп и айде голямата работа...

    ОтговорИзтриване
  2. Мда, и аз бях заложил на разстоянието 4-5 метра от ровъра, ама камъка мислех, че е 10-15 см висок.

    Другото "откритие" което четох из разни форуми: синкавото нещо под хълма в десния горен ъгъл било езерце хехе. Езерцата на Марс явно седят под наклон :))

    Встрани от тези глупости аз се чудя доколко тези снимки със жълтеникавия пясък са близо до действителността, надявам се не прекаляват много с цветовите филтри .

    ОтговорИзтриване
  3. Абе не е фотошоп това, снимката е оригинална от архивите на НАСА, просто някои хора имат развинтено въображение :>

    ОтговорИзтриване
  4. Снимката е направена преди 2 месеца и този камък си го има, не е добавян. Разбира се, даже и с умерено развито въображение не може да се отрече, че прилича на човек. Както и лицето. Това е случайност.

    Относно цветовете, малко са модифицирани, за да изпъкнат повече подробности от пейзажа. Но като цяло това е червената планета :)

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно. Във вестниците не пишеше точно това, но и не бяха сложили снимката от където е изрязно, ако видя близоста и размерите, веднага можех да се ориентирам, че тоа е прекалено малко за да е човекоподобно. :)

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате