събота, ноември 17, 2007

Най-странните неща във Вселената: микровълново фоново лъчение

В продължение на 10 седмици ще ви запозная малко по-подробно с всяко едно от явленията и обектите, включени в анкетата на space.com. Можете да гласувате за вашите фаворити тук :)

Тази събота е денят на микровълновото фоново лъчение. То стои в основата на съвременната космология, защото е най-древното нещо, което можем да видим. Според теорията, в началото е бил Големия взрив, след което ранната Вселена започнала да се охлажда. Тогава все още нямало разлика между материя и взаимодействия и Вселената била напълно непрозрачна. Фотоните се лутали между хаотично движещи се електрони и едва 300 хиляди години след Големия взрив температурата паднала достатъчно, че електроните били заловени в атоми и това дало свобода на фотоните да се разпръснат навсякъде. Микровълновото фоново лъчение е фотография на първата светлина във Вселената.

От възникването му до наши дни това лъчение е пътувало към нас, но пространството не е спирало да се разширява. Заедно с това разширение се е увеличавала и дължината на вълната (т.нар. червено отместване) и сега ако погледнем към границата на видимата Вселена ще установим, че лъчението има температура само 2.7 градуса над абсолютната нула!

Микровълновото фоново лъчение е фундаментално откритие, което промени представите ни за Вселената. На снимката горе се вижда цялото небе в микровълновия диапазон. То изглежда еднородно, но се виждат различни концентрации и се смята, че точно тези флуктуации са заченките на струпванията от материя в най-големите структури на Вселената. И все пак тези разлики в температурата са от порядъка на хилядна от градуса. Микровълновото фоново лъчение е едно от най-изучаваните неща във Вселената и се смята, че то може да ни даде още много отговори.

  • Това е последната статия от поредицата "Най-странните неща във Вселената" на Space.com. Всичките десет неща можете да откриете тук, а после да гласувате за онези от тях, които изглеждат най-странни и важни за науката. Анкетата е горе в дясно.
________
Изображение: Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) @ NASA

5 коментара:

  1. Анонимен26/11/07 00:06

    Доколкото разбрах, това се явява нещо като "глас" на вселената. От статията останах с впечатлението че това лъчение затихва? Следователно се чудя какво би станало ако това лъчение изчезне?

    ОтговорИзтриване
  2. Да, лъчението наистина изстива с времето. Това е така, защото то се отдалечава от нас с все по-висока скорост. Някои учени смятат, че след 250 милиарда години то ще изчезне. Всъщност то ще си е там, но дължината на вълната на светлината, идваща от него ще е толкова "разтеглена", че няма да можем да я видим. В момента тази светлина (излъчването) е в микровълновия диапазон (с дължина на вълната ~1 cm), след него идват радиовълните (~1000 m) и след тях дължината на вълната става огромна - на практика безкрайна. Просто вместо него всичко ще е черно и празно. Тук можеш да прочетеш за бъдещето.
    Всякакви въпроси са добре дошли :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/3/08 07:42

    Как точно в процеса на изучаване на CMB се е дозало, че то трябва да идва от пространсвото поне извън Млечния Път?

    Надя Иванова

    ОтговорИзтриване
  4. Логичен въпрос. От къде знаем, че CMB идва от края на Вселената? Всъщност самото съществуване на фоновото лъчение толкова добре се вписва в теорията на Големия взрив, че трудно може да се опровергае тезата, че то е най-отдалеченото нещо, което можем да видим.

    CMB има най-голямото червено отместване, което е наблюдавано. Толкова е "червено", че е отместено към микровълновата част на спектъра. А колкото по-голямо е червеното отместване, толкова по-далеч е обектът.

    Освен това фоновото лъчение е изключително равномерно — разликите между съседни зони, които на снимката са в различни цветове, са от порядъка на хилядни от градуса. Не е известно да съществува такъв обект в Млечния път, който да може да излъчва толкова равномерен сигнал.

    Още преди фоновото лъчение да бъде засечено, астрофизиците са стигнали до извода, че то трябва да съществува. Теорията на Големия взрив го изисква. И когато Пензиас и Уилсън осъзнали какво са открили, те били убедени, че това лъчение идва от края на Вселената.

    ОтговорИзтриване
  5. a tazi teoria na otgovaria li na bibleiskata za parviat tvorcheski den?

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате