вторник, август 21, 2007

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава и влиза в учебниците като реалност. Дали това ще се случи и с невероятната идея за пътуване във времето обаче?

Учените дълго време са отписвали този въпрос поради очевидната му абсурдност, но забележителният напредък в областта на квантовата гравитация (теория, обединяваща квантовата механика и теорията на относителността) променя гледната точка на научната общност.

Пътуването във времето е свързано с редица парадоксални ситуации, най-известната от които без съмнение е историята за човека без родители. Ако един човек се върне назад във времето — тогава, когато бъдещите му родители не са се познавали — и направи така, че те никога да не се срещнат, в такъв случай той никога няма да бъде роден, следователно няма как да се върне назад във времето и да промени миналото си. Този парадокс е доста силен, нали?

Пътешествия в миналото и бъдещето винаги са били смятани за невъзможни. Според сър Исак Нютон времето е като стрела: Веднъж изстреляна, тя лети винаги направо и една минута на Земята е равна на една минута на Марс. По-късно обаче Айнщайн коренно променя схващането ни за света около нас. Според него времето е като река, която тече покрай звезди и галактики, забързва се и се забавя като минава покрай масивни тела. Една минута на Земята не е равна на една минута на Марс и часовници, разпръснати из вселената, отмерват свое собствено време.

Преди Айнщайн да умре, той бил изправен пред неприятен проблем. Курт Гьодел — брилянтен математик и негов колега в Принстън — намерил друго решение на уравненията на Айнщайн, според които пътуването във времето е възможно. Решението на Гьодел представлявало вселена, в която времето се върти в кръг и ако човек тръгне по посоката на въртене, то рано или късно ще се върне в миналото си. Сякаш в "реката на времето" имало водовъртежи! Айнщайн отхвърлил това решение.

През 1963 година новозеландският математик Рой Кер открил странно решение на уравненията на Айнщайн за въртяща се черна дупка: За разлика от считаното дотогава, тя не би се свила до една точка, а би станала въртящ се пръстен от неутрони. Частиците биха се въртяли толкова бързо, че центробежната сила няма да им позволи да "паднат" в дупката. Човек би могъл дори да мине през получения пръстен, като това може да го отведе в паралелна вселена. От тогава до сега са открити стотици решения, водещи до теоретичните червейни дупки. Тези червейни дупки могат да свързват не само далечни области от пространството, но и от времето!

Опитите на физиците да обединят квантовата механика с гравитацията и да стигнат до "теория на всичко" са довели до интересна гледна точка относно парадоксите на пътуването във времето. Според квантовата теория всеки обект може да е в множество състояния. Например електрон може да се намира едновременно на различни места в орбиталния си облак, а известната котка на Шрьодингер може да е едновременно в две състояния: жива и мъртва.

Като се връщаме назад във времето и променяме миналото, ние променяме миналото на една паралелна вселена, но нашето минало остава непроменимо.

Това значи ли, че все пак ще можем да се качим в машина, да натиснем няколко копчета и да се пренесем стотици хиляди години напред във времето? Отговорът е: Не и в обозримото бъдеще. Съществуват редица пречки, които засега са непреодолими. За една машина на времето ще са необходими колосални количества енергия, които могат да се добият или директно от някоя звезда, или чрез т.нар. екзотична материя, или ако открием източник на отрицателна енергия*. За реализирането на някой от тези методи ще ни трябват може би столетия!

Друга пречка е стабилността: Една червейна дупка може да загуби стабилност и да се разруши при преминаването на нещо през нея; възможно е дори самите квантови ефекти да унищожат дупката преди през нея да мине каквото и да е. За жалост математиката ни не е достатъчно силна да реши въпросите относно стабилността, защото е необходима "теория на всичко", която да обедини квантовия свят с гравитацията. В момента теорията на суперструните е единственият кандидат за "теория на всичко", но никой не е достатъчно умен, за да я реши напълно.


________
* Подобно на пътуването във времето, отрицателната енергия също е била научна фантастика и физиците са смятали за невъзможно съществуването й. И все пак през 1948 година е открит т.нар. ефект на Казимир, при който мистериозна сила действа на две успоредни метални пластини на много малко разстояние една от друга. По-късно тази сила била измерена.

(постът е написан въз основа статията на Michio Kaku: Is Time Travel Possible)

22 коментара:

  1. Анонимен11/10/07 17:03

    Самото твърдение, че на различните места времето е различно е показателно. Показва, че то е свързано с протичащите процеси на мястото и се измерва чрез тях. "Днес" на земята, може да е "вчера" на друго място във вселената и "утре" на трето. Моите уважения към Гьодел, но самото допускане за "ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ", вече предопределя времето, както го е дефинирал сър Нютон, като еднопосочен вектор. То започва него "ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ" насам за нашата вселена и няма как да се върнем обратно. Ако не, то би трябвало да можем да узнаем какво е имало и преди "ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ". Ние и сега за много неща имаме само хипотези и много малко приемливи теории. Да се стремим да си представим какво е било преди него е нелепо. Ако е имало нещо то е било абсолютно унищожено от взрива. Едиственото, което мога да си помисля е, че това което е съществувало е направило нашата вселена несиметрична в различните посоки. Повлияло е създаването на водорода и космическия прах да не е еднакво в различните посоки , както и разпределението на галактиките да не е равномерно в обема на вселената ни.

    ОтговорИзтриване
  2. Тези дни започнах да чета една книга за Големия взрив и честно казано доста се обърках. Обърках се само като мислих за пространството, а ако взема предвид и времето съвсем ще се забатача :)

    Решението на Гьодел е просто пример за това, че все пак теорията не отхвърля възможността за пътуване във времето. Иначе то (решението) няма почти нищо общо с нашата Вселена (сякаш описва друга вселена). Самата идея за въртеливо движение на Вселената е абсурдна, защото тя няма център.

    Връщане преди Взрива също е абсурдно. Въобще в науката не съществува термин "преди Големия взрив".

    Защо обаче галактиките да не са равномерно разпределени във Вселената? Всъщност едно от наблюденията, което не може да се обясни по друг начин освен с инфлационната теорията, е точно изключителната симетричност на Вселената. Погледната в коя да е посока тя изглежда еднаква (включително и фоновото лъчение подкрепя този факт). Галактиките са приблизително равномерно пръснати из Космоса.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм Стоян, и смятам че времето е като една железница, която се върти в кръг. Под това имам предвид времето от създаването на планетата Земя. Тази железница се върти, и според моите изчисления, през 5год. се ражда човек с характер, и почити физически съвместим с този, родил се на същата дата преди 5 години. Има възмойност да се изкриви линията на времето. Така се увеличават годините през които се ражда този човек. Изчислих и се оказва, че Хитлер е съвместим с Тодор Живков. Помислете-и двамата са били диктатори, и двамата са измъчвали хората, но поради изкривяването на линията на времето, Тодор Ж. е роден по-късно, и е бил поне малко по-добър. И още нещо- аз съм на 12 години, и Ви моля да се обадите на 0894957961, и да подкрепите или успорите теорията ми. Кзвам се Стоян Томов, и това е моята теория

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте и от мен. Значи аз имам "собствена теория" за целия този "шум" около пътуване във времето и (смея да твърдя) е може би възможно най-точната. Преди да ме опрекнете, че съм на 20 и "кой си ти, че да правиш подобни категорични изказвания" отделете малко от ценното си време за да прочетете коментара ми по-надолу. Теорията ми за пътуване във времето е следната: Пътуване във времето е възможно, но само напред и НИКОГА назад. Ето защо мисля така: За да се излезе от нормалния времеви ход от живота на Земята е нужно човек да се движи с различна скорост от скоростта, с която той живее, съвместно с останалия свят. За да пътува напред е нужно да забави (да, точно така прочетохте - "забави" не "забърза") своето време. В смисъл една негова секунда да е равна на 1 месец (примерно) за останалия свят. И в мига, в който двете времена се изравнят за субекта ще е минала 1 минута (примерно), а за света 5 години. Ще ви дам пример със филма "Разрушителя" със Силвестър Сталоун. Който го е гледал, знае, че него го замразиха за няколко години и след като го размразиха, за него по принцип се е минало толкова време, колкото и за останалите, но дефакто се е минало само няколко секунди - когато са го замразявали и когато са го размразявали. През останалото време за него всичко е било спряно. За света са се минали години, за него един миг. И това си е едно своеобразно пътуване във времето. За жалост в настоящето все още не е измислена технология за размразяване. А иначе съществуват замразени хора. :)
    В момента, в който с едни приятелчета стигнахме то този извод за пътуване във времето, когато самото време бъде забавено си помислихме, че при забързване ще може да се пътува в миналото. И изхождайки от примера по-горе, вместо да се забърза твоето време, може просто да се забави (по някакъв начин, какъвто и да е той) времето на останалия свят. В този случай НЯМА да се върнеш назад, а най-много да останеш да живееш във "днес". "Вчера" няма да се върне, ще бъдеш в един свят, в който ти ще остаряваш и ще гледаш как хората около теб остават завинаги млади.

    Това е моята теория. Съжалявам, че не съм използвал богат терминологичен речник, но съм на 20, завършил съм обикновена гимназия и в момента работя в МО. Надявам се, че хората с по-голям умствен капацитет от моя са разбрали това, което искам да кажа! Чао-чао и благодаря, че отделихте от времето си. От своето реално време! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен16/12/08 03:50

    Za men e kato edna spirala , na4aloto na koqto moje da se prieme golemiq vzriv

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/4/09 21:19

    http://curious.actualno.com/news_117071.html

    ОтговорИзтриване
  7. Za putuvaneto napred vuv vremeto podkrepqm dracula88.A za putuvaneto nazad (ako e vuzmojno)spored men to 6te e kato v tretata 4ast na harry potter.Vsi4ko koeto 6te pravi6 vuv minaloto ve4e si go napravil za6toto nali e v minaloto i taka ti ne promenq6 hoda na istoriqta.Ili promenqki minaloto suzdava6 paralelna vselena a tvoqta si ostava su6tata.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен15/1/10 16:37

    Neznam mai vsi4ki sme pravi ot vsi4ki poglednati paralelni vseleni. :D

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/3/10 16:31

    истината е някъде тук

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен3/4/10 02:14

    ЩЕ бъде възможно след няколко десетилетия според мен....не мога да спекулирам и да си правя теории,защото мисля че това е сила,за която ние не сме достойни и не трябва да попада в нашите ръце.....не е наша властта да си играем с времето

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен29/4/10 00:56

    Здравейте и от мен. Днес не знам защо, но се замислих и аз за това пусто пътуване във времето и пространството. Аз теория нямам, но в главата ми изникнаха няколко въпроса. ОК, червейни дупки. Доколкото съм чела, това е тунел между две черни дупки, който може да се появи, ако време-пространството се е огънало по подходящ начин. Е, добре, питам аз, как може в двата края на този тунел само и единствено да се поглъща материя, а ние да искаме да минем оттам и да се материализираме във същия си вид??? Или другото. ОК, паралелна вселена. Ако аз се върна назад във времето и променя нещо в него, се създава паралелна вселена. Добре, но аз какво печеля от цялата работа, след като очевидно вече не мога да се върна в моето си настояще??? И също, ако тези тунели съшествуват, то тогава те трябва да са на точно определено място в точно определена епоха от време-пространството, нали? Това означава, че аз не само, че не мога да премина когато си поискам през един такъв тунел, но и не мога да отида където искам. Това, че време-пространството се е огънало, не означава, че ще ме изпрати в същата точка на стоене, нали така? Може да ме прати на Марс, на някоя комета, или да ме върне в началото на създаването на Вселената! Хаха, а как ще оцелея, тогава??? А и как изобщо ще позная, че точно тук и сега има такъв тунел? Ще го видя ли? Ще го усетя ли? Явно не, защото не съм чувала да има черни дупки на Земята... Значи ще трябва да пътувам из Вселената до някоя такава дупка, тя да ме засмуче и да се надяваме, че ще ида някъде си, хехе! Май човечеството още не е отворило достатъчно разумът си, за да възприеме едно такова пътуване, че и да го осъществи! Теорията на младежът за забавяне на собственото време или забързване на чуждото наистина ми се струва най-добре издържана. Не знам дали материята може да пътува във времето и пространството, но може би можем да накараме разумът си да го направи... А ето ви и една романтична теория. Всеки човек има своя собствена прекрасна машина на времето. Това са неговите спомени, които го връщат назад, както и неговите мечти, които го изпращат напред! Бонусът е, че не можем да променим миналото си, следователно продължавам да съществуваме, но в същото време можем да изградим бъдещето си, такова, каквото ни харесва!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен13/5/10 23:45

    Здравейте,мъж на 22г. от София съм.
    За патуване напред назад незнам дали въобще има смисъл да се пуска по магазините :) .Представете си какъв хаос ще настане,ако всеки може да си ходи когато си иска(не където :Д ) ... Сигурен съм на 100%,че има някъде изобретен и ползващ се "телепорт" ,но на дали скоро ще го видим и това по новините.За телепорт съм по склонен да бъде обществено пуснат както е метрото,от колкото патуването във времето.Всичко си има начало и край и така трябва да си остане,раждаме се,живеем и умираме-без да се разхождаме напред назад ! Благодаря за вниманието,мога много да говоря,но е късно вече и мисля,че ме разбрахте на кратко !

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен10/7/10 23:24

    Според мен е възможно пътуване в времето,но няма как да се докаже, защото върнеш ли се назад примерно, ти няма как да дойдеш пак в настоящето за да разкажеш. Ти не можеш да промениш нищо,защото времето в което живеем сега си продължава просто даден човек изчезва в така наречените черни дупки. Никой не знае къде се намират,никой не попада съзнателно там, просто така се случва. Ако примерно аз се върна назад във времето тук при вас ще изчезна, но живота на моите познати продължава без мен. Аз се връщам,виждам ги, променям ходовете на нещата защото знам какво ще стане,но променям един друг живот,в които съм отишла. А сегашния тук не се променя. Каквото и да промениш в миналото, настоящето не се променя и продължава своя ход

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен28/8/10 15:33

    Наскоро чух че е доказано, това че пътуването в миналото е невъзможно. Може би единствения начин за "пътуване" е да се движиш със скорост, близка до тази на светлината. Докато "пътуваш" една твоя секунда е равна на (примерно) 1 ден. Когато се върнеш обратно, то ти ще си толкова по-напред във времето, колкото повече си пътувал. Просто през това време което си пътувал ти не си съществувал. В крайна сметка, ти не пътуваш във времето, а забързваш околия свят. Пак живееш толкова години, но просто по-напред във времето.
    Забързаш ли веднъж всичко останало, освен твоя живот, не можеш да се върнеш обратно.

    Съжелявам че не успях да се изкажа много добре.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен29/9/10 19:41

    моля преди да заставате зад каквито и да било твърдения да уточните че само предполагате че е така

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен29/9/10 20:03

    ПРЕДПОЛАГАМ !!! ако успея да се върна назад във времето то тогава ще създам нова времева линия в която аз присъствам , но самия факт че съм напуснал моята времева линия ще доведе до изменения в самата нея защото физически съм напуснал тази времева линия и така ще се създаде трета времева линия от породена от първата , а първата линия ще спре да съществува защото тя е се е превърнала в третата времева линия , но нейното съществуване не може да се отрече защото събитията в нея в действителност са се случили.Ще има и четвърта времева линия която е била някъде в миналото преди моето връщане ,следват и причинно -следствените връзки довеждащи до промяна на бъдещето поради моите действия в миналото...убъркващо , поне за мен

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен1/10/10 06:02

    според мене центъра на черната дупка, или квазерите, откъдето се излъчват гама лъчи
    там пространството е празно и засмуква като фуния от двете и страни, ако си на място което съвпада с пресечната точка на фунията и мястото
    което се намираш ти, то тя те засмуква и те запраща от другата и страна в паралелен свят,
    за кратко време, самите струни или времеви тунели, са пресечна точка на мястото което се намираш ти и и фунията на някоя черна дупка, отдалечена на милиони светлинни години,
    има много времеви тунели в пространството,
    въпроса е да се научим как да ги откриваме,
    трябва да се създаде такъв уред който да засича
    тяхното местонахождение или локация, попаднеш ли в зоната им на действие може да пътуваш навсякаде.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен4/10/10 14:31

    Имам много глупав въпрос. Ако не се лъжа математикана се основава на аксиоми, а те не са доказани, сиреч никой не е доказал, че 1+1=2, ами ако не е? Целия свят се гради на математиката, а нейната основа е аксиома?!?!?!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен14/12/10 22:05

    За този преди мен: да бе брат ама как няма 1+1 да е 2, защо трябва да се доказва, като то е очевадно. Просто ако това твърдение, че 1+1=2, не беше вярно, света едва ли щеше да съществува в сегашния си вид.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен24/2/11 21:43

    Dancho bez kirilizator :) Narode mnogo hubavi teorii imame vsichkite...Neka i az izkaja moeto mnenie po vyprosa...
    Ta za chervejnite dupki...predstavqm si gi ne samo kato vid tunel kato ot fantastikite...zashtoto neka ne zabravqme che vsichko e otnositelno i kakto obicham da kazvam kompleksno...
    Ako chisto teoritichno razgledame chervejnata dupka kato vid teleport lesno razbirame che trqbva da ima krajna destinaciq na putuvaneto makar i da razglejdame vremeto kato syshto otnositelen faktor opovavjki se pak Albert ;),no kak bihme razbrali kyde i koga bihme popadnali kato znaem, che vsichko e tvyrde otnositelno...demek ako se pyhnem v tozi tunel nqma kak da znaem kyde i koga shte otidem a tova ot svoq strana pokazva, che nqma kak da imame i qsen kontrol vyrhu celiq tozi tyj blenuvan ot nas proces :)
    I neka vmetna za tezi, koito naistina gi interesuva razlichnata gledna tochka :) Slushali li ste za logaritmichna spirala???
    Ako ne ste napishete v chicho Google i toh shte vi kaje ;)
    Ta na kratko logaritmichnata spirala e takava che matematicite i do den dneshen ne mogat da se nachudqt na unikalnostta j...tilokova e unikalna i syvyrshenna moje da byde granicheshta s vilqta na syzdatelq...
    Logaritmichnata spirala spored men e formata na CHERVEJNATA DUPKA a zashto li???
    Neka kaja, che vsichko e model na tazi spirala...galaktikite bivat spiralovidni, cherupkata na ohliuva se dava za etalon za syvyrshenna spirala..., mnogo ot semenata na cvetqta za kato mynichki zapetajchici :) ami ying yang :) ima vryzka mejdu vsichkite tezi neshta :)Energiqta e koncentrirana i moje da ima vid modulaciq...ot gledna tochka na fizikata moje da ima i transformacii v drug vid, no pak si q ima energiqta...ako e celenasochena.pfff de da znam :)No kak adjeba :)

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен18/5/11 14:07

    Runetri

    Времето сигурно има траектория. Тази времева траектория съществува във пространството. Но единствено ли ВРЕМЕТО е функция на пространството, енергията (материята- Гравитацията). Според мен Истинското ВРЕМЕ е това което Е - настоящето. Но съществува и друго ВИРТУАЛНО ВРЕМЕ. Това ВИРТУАЛНО ВРЕМЕ пресича и реалното, но ВИРТУАЛНОТО се създава от СЪЗНАТЕЛНАТА ЕНЕРГИЯ - РАЗУМА - плод на ДУХА. ВИРТУАЛНОТО ВРЕМЕ може да се превърне в РЕАЛНО ВРЕМЕ само от законите на НЕПРОТИВОРЕЧИВОСТТА на причинно-следствената връзка. БЪДЕЩЕТО ние го създаваме с нашите мисли и действия, а паметта ни - пресъздава МИНАЛОТО.

    ОтговорИзтриване

Инициатива "Шльокавица" — прочетете преди да коментирате